Как се стигна до кризата и какво да очакваме?

3906
Как се стигна до кризата и какво да очакваме?

Навлизаме в петата година на масирана финансова криза, която е много по-различна от кризите, които сме свикнали да наблюдаваме, коментира Фернандо Монтес-Негрет, съветник в МВФ, по време на провелия се днес Международен научен форум „Глобални и регионални предизвикателства пред икономиката и финансовата система: Имаме ли работещи решения“. Налице са освен финансови и фискални, но и политически проблеми.

Все още е трудно да кажем защо се случи, а по-скоро можем да кажем какво се случи. Нямаме всички отговори, а в същото време имаме много отворени въпроси.

Какво е различното на тази криза?

Първо е продължителността. Не сме виждали криза пет години, която продължава. На второ място като разлика можем да посочим причината – това бе вирус, стартирал от финансовата система и в последствие, прехвърлил се върху реалната икономика.

На трето място - глобалността. Стартирала от САЩ с ипотечната криза, тя се прехвърли върху финансовите системи и отвъд границите на най-голямата световна икономика, което бе нов феномен.

Четвъртата разлика е местоположението. Кризата се появи в развитите икономики, където размерът на финансовите активи бе значително по-голям от този в развиващите се страни. Затова и тази криза бе толкова голяма, заради локацията.

Следващото развитие е отговорът на политиците. Тази криза отвори много въпроси и дискусии за стабилността на финансовата система, както и за ролята на държавата като регулатор и участник в глобалната финансова система.

В повечето класически финансови теории финансовите системи се смятаха за стабилни, а не за генератор на криза. Сега обаче, можем да кажем, че финансовата система не е толкова стабилна, за което плащаме и високата цена.

Финансовата система е маханизъм за постигане на нещо друго, стабилност и условия за развитие на реалната икономика което бе загубено, като визия.

Ролята на държавата и провалите като надзирател, бе нова реалност поставена за дискусия във всички страни, независимо от различията между тях.

Голям проблем на настоящата криза бе, че професионалистите не успяха да я съзрат по-рано, за да има по-адекватна реакция и не толкова тежки последствия. Това е много притеснително, коментира Негрет. Макар и не напълно очевидна, кризата трябваше да се предвиди.

Десет години преди кризата имаше много стабилност и увереност в системата и модела. Бяха пренебрегнати ликвидността, като основна предпоставка за финансова стабилност, според специалиста.

Кредитите бяха в пъти по-големи от реалните активи зад тях, а кризата може до голяма степен да се отнесе като „криза на ливъриджа“.

Друго описание на кризата може да е криза на ликвидност. Нямаше регулация на ликвидността в изискванията за капиталова адекватност към нетипичните финансови институции, чиито активи се балонизираха.

Ситуацията може да се опише като стабилен мост, който се срути изведнъж и всички питаха защо. Причината е била, че този мост е ръждясвал дълго време, на което специалистите не са обърнали внимание и което в крайна сметка, е довело до срива му, смята Негрет.

Какво се промени, което не бе взето под внимание от участниците в системата?

На първо място - информационните технологии. Промяната направи банките много по-различни от традиционното на което бяхме свикнали. Големи финансови иновации, новите продукти, секюратизация и др. бяха част от промените в новия начин на правене на бизнес от банките.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Adriana
# 0
07:01 | 25 January 2013
That's what we've all been watiing for! Great posting!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg