Какви компании харесват Джордж Сорос и Джим Роджърс?

1558
Какви компании харесват Джордж Сорос и Джим Роджърс?

Световната финансова криза накара милиони хора във всички страни на света да се замислят за близките и дългосрочни перспективи на съществуващите модели на инвестиране на фондовите пазари. Акциите в кои сектори и компании ще бъдат доходни, какви емитенти ще загубят привлекателност?

Хубаво е в тази сложна ситуация да се следи поведението на световните инвестиционни гурута- финансисти, създали милиардно състояние от вложения на средства в компании във всички страни по света.

Във връзка с това, РосФинКом публикува портфейлите на най-големите инвеститори в света.

Джордж Сорос: Момчето, което крещи "Вълк"

Инвестициите, управлявани от компанията на един от най-големите американски финансови магнати, се разпределят така:

 
ОтрасълДял към 31 март 2008 г.
Технологии11,10%
Финанси0,80%
Комунален сектор1,10%
Телекомуникации2,10%
Потребителски услуги7,60%
Промишлен сектор7,30%
Суровини15,20%
Петролен сектор1,00%

 

СекторИме на компания
ТранспортBurlington Nothern Santa Fe Corp.
Природни ресурсиAlcoa Inc., AngloGold Ashanti Ltd, Companhia Vale Do Rio Doce
Медицинско оборудванеWellPoint Inc.
ТехнологииAdvanced Micro Devices Inc., Cisco Systems Inc., Corning Inc., Dell Inc., HewlettPackard Company, Oracle Corp.
ЕлектроенергияAmerican Electric Power Company, Duke Energy Corp.
БанкиU.S. Bancorp, Wells Fargo& Company
Финансови услугиGoldman Sach Group Inc., Lehman Brothers Holding Inc., The Bank of New York Mellon Corp.
СофтуеърBEA Systems Inc., Google Inc., Microsoft Corp.
Разносна търговияCostco Whole Sale Corp., eBay Inc., WalMart Stores Inc
ФармацияALPHARMA Inc., Amgen Inc., Johnson & Johnson, ViroPharma Inc.
Товарни и логистични компанииNIKE Inc., TiVo Inc., Toll Brothers Inc.
Добив на нефт и газGulfport Energy Corp.
СМИComcast Corp. Special, GemstarTV Guide International Inc., News Corp., The Walt Disney Company, Time Warner Cable Inc., Time Warner Inc.
Строителни материалиUSG Corp.
ПътуванияJetBlue Airways Corp.
Комунални услугиNalco Holding Company

Сорос е на 80-то място в класацията на сп. Forbes на най-богатите хора на света и признат като "гуруто на хеджфондовете".

Мнозина се интересуват от принципите и подходите, които ползва той и които осигуряват успеха му десетки години.

Според специалистите от GuruFocus.com в основата на инвестиционната политика на Сорос е твърдението, че финансовите пазари са хаотични сами по себе си. Цената на акциите , облигациите и валутите зависят от хората, които ги купуват и продават, и от трейдърите, които често действат емоционално.

Вниманието на Сорос е съсредоточено върху предположението, че в основата на пазарните транзакции и икономиката като цяло влияят предубежденията на частните инвеститори.

Според собственото му признание всички аспекти на живота му- финансови, филантропични, политически, се основават на обратната връзка с това, което хората възприемат като реалност.

Сорос е роден през 1930 г. в Унгария, а неговите съмнителни и дръзки сделки стават символ на глобалния капитализъм.

При това повече от 20 години той се опитва "да отвори очите на хората" и да ги предупреди за предстоящата световна криза с книги като "Алхимията на финансите" и "Кризата на глобалния капитализъм".

По данни на GuruFocus.com, на 31 март 2008 г. Сорос прави много нови инвестиции в различни компании, като най-голям дял имат тези, които са свързани с добивния сектор.
Например Alpha Natural Resources е въгледобивна компания в Апалачите, Bucyrus International Inc. - производител на техника за добив.

Наскоро Сорос опроверга информацията, че проявява интерес към италианския футболен клуб AS Roma.

Джим Роджърс: Инвеститорът-пътешественик

Заедно с Джордж Сорос Джим Роджърс създава хеджфинда Quantum Fund, както и индекса RICI (Rogers International Commodities Index). Той е гуру на инвестициите в суровинни стоки.

Особено интересен става неговият опит на фона на догонването на развитите страни от страна на развиващите се икономики и повишаването техните апетити за суровини и продоволствия.

Според Роджърс инвестициите в суровини и селско стопанство остават най-сигурни. Преди време той заяви в интервю, че след 10-15 години аграрният сектор ще е най-впечатляващият по развитие отрасъл, което ще доведе и до ръст при банките, свързани с него.

Той основава своето предположение на факта, че запасите от ориз са малки и "от 30 години младите китайци не се посвещават на отглеждането на ориз, а вместо това създават фондови и стокови борси в Шанхай".

Освен това той смята, че докато на пазара на петрол господстват мечите настроения, цената може да достигне 150-200 долара за барел. Това, както всички знаят, се отразява негативно на щатската икономика и Роджърс открито предпочита китайския юан пред американския долар.

Той изрази намерение да превърне американските си пари в юани и други валути, които според него ще се вдигнат.

Неговият нов дом е Сингапур и той вярва, че перспективи за инвеститорите на китайския пазар са напълно съзрели.

Новата идея на Роджърс е ориентирана не толкова към Китай и икономиката на развиващите се страни и не само към суровините, а към компаниите, свързани с тях.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg