Какви ще бъдат технологиите през 2011?

1382
Какви ще бъдат технологиите през 2011?

През 2011 година повече от 50 процента от продадените в световен мащаб компютърни устройства, няма да бъдат персонални компютри, се казва в анализ на пазара на технологии, изготвен от Делойт.

Докато продажбите на персонални компютри най-вероятно ще достигнат 400 милиона, Делойт предвижда броят на комбинираните продажби на смартфони, таблети, и не-компютърни преносими устройства нетбук да надхвърлят 400 милиона. За разлика от феномена нетбук през 2009, когато купувачите избираха машини, които бяха значително по-слаби версии на традиционните персонални компютри, през 2011 година компютърният пазар ще е доминиран от устройства с чипове и операционни системи различни от тези, използвани при персоналните компютри през последните 30 години.

Тази промяна даде повод на някои анализатори да обявят, че „Ерата на персоналните компютри е приключила." Мнението на Делойт е, че това не е точно така: традиционните персонални компютри все още ще бъдат основната платформа, която ще функционира за по-голямата част от света. Продажбите на персонални компютри се очаква да се покачат с повече от 15 процента спрямо миналата година и базата на персонални компютри на глобално ниво да се установи на повече от 1.5 милиарда единици. В края на 2011 година, броят на не-персоналните компютърни устройства все още ще е само около 25 процента от всички компютинг устройства.
Разнообразие на операционни системи: не се появява стандарт за смартфони или устройства тип таблет

До края на 2011 година, няма да се намери конкретна операционна система, която изцяло да поеме контрола на пазара на бързо развиващите се не-персонални компютърни устройства, включващ смартфони и новото поколение таблети. Някои операционни системи ще вземат дял от повече от пет процента, но нито една от тях няма да се превърне в де факто стандарт, както се е случвало с предишни компютърни системи. Да се спечели титлата „доминиращ доставчик" на операционна система на пазара на не-персонални компютърни устройства ще бъде огромна награда, но е малко вероятно този победител да се появи преди края на 2011 година.

е-Правителство: от алтернатива към задължение

През 2011 нарастващото търсене за ефективност и производителност в работата на държавните администрации ще осигури значителен натиск за по-добро усвояване на съществуващите платформи и услуги на електронно правителство, като например опцията за онлайн подаване на данък общ доход и разрешителни за строеж. Очакванията са, че над 90 процента от фирмите в развитите страни ще използват e-правителствени услуги за най-малко един процес, в сравнение с 75 процента от фирмите през 2010. По същия начин, делът на гражданите, които използват услугите на електронното правителство в развитите държави ще се увеличи с поне 10 процентни пункта. Задължителното използване на тези онлайн канали се очаква да се увеличи, което ще даде тласък на възвръщаемостта на инвестициите за е-правителствени инфраструктури.
Фактът, че някои сегменти на обществото не са компютърно грамотни или имат онлайн достъп, трябва да се приеме като важна, но не и непреодолима бариера за услугите на е-правителството.

Основен фактор, който поражда всеки нов процес или неговото развитие, е достъпността, която в своята същност е производна на добрия дизайн. Ако приложенията на е-правителствата са налични като максимално достъпни версии, те биха послужили като начална точка за мотивирането на по-голям брой хора да използват компютри и интернет. В някои случаи тази начална стъпка може да се осъществи чрез Интернет-свързаните мобилни телефони - всяка държава следва да прецени коя технологична платформа е по-широко разпространена и достъпна за употреба на нейната територия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg