Какво е общото между Coca-Cola, Facebook и цигарите?

4301
Какво е общото между Coca-Cola, Facebook и цигарите?

Coca Cola, PepsiCo, Nestlé, McDonald’s и други компании, които дължат печалбите си на продукти с високо съдържание на захар и мазнини, както и компании като Facebook, Google и Twitter, чиято дейност се гради върху събиране на лични данни от интернет потребителите за препродажба на рекламните компании, ще се сблъскат с проблеми, подобни на тези на тютюневата индустрия, прогнозира Мойсей Наим, асоцииран член на фондация „Карнеги“, журналист и бивш шеф на Централната банка на Венецуела (преди идването на власт на Чавес).

Кой е виновен за това, че сме дебели?

Светът е измъчван от пандемия на затлъстяване. 500 учени от около 50 страни публикуваха доклад, наречен The Global Burden of Disease, който разкрива, че между 1990 и 2010 г. затлъстяването рязко се е покачило: с 82% в света и 100% в Близкия изток.

Един от авторите на проучването обяснява: „Открихме, че децата, които някога са умирали от инфекции, сега са спасени благодарение на ваксините, но затлъстяването в света се е увеличило и децата плащат последствията от това“.

И не само те. В наши дни средната продължителност на живота се е увеличила спрямо 1990 -те (мъжете -10.7 години повече, жените- 12.6 години), но последните 14 години са придружени от големи усложнения, свързани с болести и хронични болки, от които много се приписват на наднорменото тегло.

В САЩ един от трима възрастни и едно от пет деца страда от затлъстяване, но компаниите, които ни карат да дебелеем повече от когато и да било, поддържат тезата, че свръхтеглото не е свързано с нашите хранителни навици, а с различни фактори. Те обвиняват телевизията, видео игрите и градския начин на живот, които влияят, според тях, повече на качването на тегло от техните продукти.

През миналия век производителите на цигари успяха да попречат, и то в продължение на десетилетия, да се установи корелация между пушенето и развитието на рак. През 1957 г. научният директор на Съвета за изследване на тютюна (CTR) пише следното: „Причината за всички видове рак е комплексна и трудна за проследяване (...) Въпреки цялото внимание, отделено на обвиненията, че пушенето причинява рак на белите дробове, никой не е доказал, че цигареният дим или някой от неговите компоненти е причина за рак“.

Днес ние знаем, че това твърдение е лъжа и че през 1957 г. цигарената индустрия вече е знаела това.

Според Майкъл Муд, бивш ръководител в Kraft, производителите на храни споделят същото мнение. Въпреки че твърдят, че причините за ръста на затлъстяването са многобройни, те знаят, че хранителната индустрия е шампион сред тях.

„Те не се задоволяват да удовлетворят нуждите на пазара“, предупреждава Муд. „Те полагат постоянни и много ефикасни усилия да ни накарат да ядем по-често и в по-голямо количество“.

Някои щати най-накрая регламетираха употребата на цигари, карайки индустрията да се обърне към по-гъвкавите азиатски пазари, за да увеличат печалбата си. Не е невъзможно да станем свидетели, рано или късно, на същия феномен при компаниите, прдаващи мазни и сладки храни.

Повече данни, повече печалби, по-малко личен живот

Подобно явление, още по-комплексно, се наблюдава при интернет компаниите, които съблазняват с атрактивни продукти – съдържание, „решения“, търсения и „групи“- достъпни безплатно. Също толкова елементи позволяват да се узнае кои сме, къде се намираме, какво правим, какво ни харесва и ни интересува и кои са нашите приятели.

Понякога те ни искат разрешение да събират информация за нас и ни канят да приемем техните условия (но кой от вашите познати чете условията за ползване на тези компании, дълги списъци със ситен шрифт, преди да приеме?). Освен това те ни следят без наше съгласие.

Естествено тези данни са ценни за компаниите и други организации, които искат да ни продадат продукти, идеи, съвети или кандидати. Технологичният прогрес позволява да се събират все повече данни за нас през мобилните телефони, далекосъобщителни мрежи, охранителни камери, устройства за разпознаване на лица и т. н. И благодарение на Big Data, тези нови техники, които служат за извличане на ценна информация от неспиращия поток от данни, могат да бъдат обработени и превърнати в пари.

Едновременно с това расте и броят на тези, които настояват да се сложат граници, които да предпазят личното пространство на интернет потребителите. Още една „безобидна“ тенденция, която трябва да последва в рамките на нашия живот, съдбата на цигарената индустрия, смята Мойсей Наим.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg