Какво има в портфейла на Бъфет?

1740
Какво има в портфейла на Бъфет?

Уорън Бъфет: Евразийският завой

Опитът на един от най-успешните и известни в света инвеститори Уорън Бъфет, собственик на Berkshire Hathaway с активи на стойност 280 млрд. долара, вече десетилетия привличат вниманието на анализатори и инвеститори с далеч по-скромни активи.

И макар основните му принципи да са известни, мнозина биха искали да знаят какво би направил с по-малко средства гуруто от Омаха.

СекторИме на компания
Промишлени и товарни услугиIngersollRand Company Ltd, Burlington Nothern Santa Fe Corp., Moody's Corp., Union Pacific Corp., General Electric Company, Norfolk Southern Corp., United Parcel Service, Inc., Comdisco Holding Co. Inc., American Standard Companies Inc., Iron Mountain Inc.
Медицинско оборудванеUnitedHealth Group Inc., WellPoint Inc.
Храни и напиткиKraft Foods Inc., The CocaCola Company, AnheuserBusch Companies Inc.
БанкиU.S. Bancorp., Wells Fargo& Company, Bank of America Corp., SunTrust Banks Inc.
Финансови услугиAmerican Express Company
ЗастрахованеWSC Wesco Financial Corp., Torchmark Corp.
Разносна търговияCarMax Inc., WalMart Stores Inc., Costco Whole Sale Corp., Lowe's Companies Inc., The Home Deport Inc.
ФармацияSanofiAventis, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline Plc
Потребителски стокиThe Procter&Gamble Company, NIKE Inc.
Добив на нефт и газConocoPhillips.
СМИThe Washington Post Company, Comcast Corp. Special Gannett Co. Inc.
Строителни материалиUSG Corp.
другиM&T Bank Corp., WABCO Holdings Inc.


Основателят на Validea Capital Management Джон Риз създаде компютърен модел на подхода на Бъфет и с негова помощ определи какви компании с малка и средна капитализация би избрал знаменитият инвеститор и защо.

Една от компаниите, на които би се спрял Бъфет, е Landstar System- компания за транспорт и логистика, работеща на територията на САЩ, Канада и Мексико. Пазарната капитализация на компанията е 2.85 млрд. долара, но има други качества, които я правят "бъфетовска".

На първо място това е постоянният ръст на печалбите за последното десетилетие, което е основно по метода Бъфет. Цената на акция на Landstar се е увеличавала ежегодно с между 0.39-1.99 долара за акция.

Вторият принцип на Бъфет се базира на способността на дадена компания да погаси дълговете си за сметка на печалбата в рамките на две години. Общият размер на дълговете на Landstar е 124.2 млн. долара, а годишната й печалба- 109.2 млн. долара.

Бъфет е известен и с това, че търси компании с "дългосрочни конкурентни преимущества" пред другите в сектора. Това ще да рече надеждна търговска марка и ниски цени. Цената на това е не по-малко от 15% средна рентабилност на капитала за последните три години.

Още една особеност- компанията трябва да притежава силен мениджър, което се определя от това как тя разпределя печалбата си.

Според компютърния модел Бъфет би инвестирал в компании като нюйоркската Balchem за хранителни добавки и препарати, стоителната Thor Industries, малката банка от Орегон Cascade Bancorp.

Милиардерът обаче има много по-големи възможности и избира по-големи обекти за инвестиции като Coca-Cola, American Express, Johnson & Johnson или Wells Fargo.

Наскоро Бъфет обяви, че ще търси обекти за инвестиране в Евразия, защото според него в САЩ не са останали възможности за успешни инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg