Карол КМ: Инвестирайте предпазливо, но не страхливо

1312
Карол КМ: Инвестирайте предпазливо, но не страхливо

Предпазливи инвестиции е основната теза в анализа на УД Карол Капитал Мениджмънт за второто шестмесечие на 2010 г., предоставен на Profit.bg. През изминалото шестмесечие на годината станахме свидетели на много резки движения на капиталовите пазари.

След позитивното първо тримесечие за основните глобални индекси, второто донесе много негативизъм и завърши на червено, като изтри положителния резултат за периода.

За този кратък срок развитите пазари отбелязаха няколко резки спада от по 10-15%. Развиващите се пазари, отбелязаха значително по-големи спадове, някои от които надминаха дори 15%., което напълно съответства на по-високата волатилност, с която те се характеризират.

Глобалните пазари

Въпреки последиците от финансовата криза и тежките проблеми в Западна Европа, експертите на Карол не очакват Double dip recession макар, че за някои икономики в Европа тя може би е неизбежна. Предвид сериозните проблеми с дълга и предстоящите предизвикателства пред европейската икономика и проблемите в САЩ с безработицата и ниското потребление те са по-позитивни за икономиките на развиващите се пазари от Азия и Латинска Америка. Макроикономическите показатели и перспективите пред тези страни остават много силни.

Пазарите на Източна Европа

Пазарите в Източна Европа бяха силни през първите четири месеца на 2010 г. като много впечатляващи ръстове направиха Украйна (над 75% ръст) и Румъния (над 30% ръст). През месец май обаче настроенията се промениха и пазарите от Източна Европа се оказаха под силен натиск. Първото полугодие на 2010г. определено не бе добро за по-малките страни от Балканите. „Спадът през май и юни на американския фондов пазар задава негативен тон за търговията и през следващите месеци до края на 2010 г.", е прогнозата на Александър Николов, портфейлен мениджър на Адванс Източна Европа. „Много е вероятно да станем свидетели на низходящ пазар, макар все още да са възможни и някои по-позитивни сценарии. Дори и при негативно развитие на фондовия пазар в САЩ обаче, считаме, че низходящото движение ще бъде в голяма степен „контролирано" и няма да е така силно както бе през 2008 г. Също така, вероятно низходящото движение ще бъде и по-селективно, което означава, че някои пазари и сектори ще се представят по-добре и дори може да останат във възходящ пазар през следващите месеци. Измежду пазарите в Източна Европа, с най-добри перспективи продължават да бъдат Русия, Румъния и Украйна, където големите акции не направиха нови дъна в края на юни, въпреки срива на американския пазар."

Към настоящия момент експертите на ККМ са позитивни към пазарите на Русия, Румъния и Украина с оглед на сравнителната сила, която показват тези пазари спрямо някои от най-развитите пазари в света. По-малките и неликвидни пазари (Сърбия, България и Хърватска) са еднозначно в низходящ тренд, който бавно и мъчително е вероятно да продължи.

България

На БФБ 2010 г. стартира с минимални повишения на индексите, но ентусиазмът бързо се изпари. При последвалия бавен и мъчителен спад (засилил се значително през май), SOFIX приключи полугодието с понижение от 12.7% при ниво 373 пункта. В процеса бяха пробити важни нива на подкрепа, което доведе до обръщане на краткосрочния тренд в негативен. Сред най-пострадалите са АДСИЦ дружествата, инвестиращи в недвижими имоти - индексът BG REIT, измерващ изменението им се срина с близо 20% за полугодието. Едни от най-губещите сред ликвидните акции бяха Петрол (-65%), Мострой (-47%), Феърплей Пропъртис (-41%) и БАКБ (-39%), а сред малкото поскъпнали - Албена АД (+27%), ЦКБ (+9%), Алкомет (+5%), Девин (+4%) и Монбат (+3%).

Макроикономическата картина в страната в момента е все още негативна, като вероятно в момента икономиката е близо до дъното на цикъла. България се очертава като една от малкото страни в света, които няма да отбележат ръст на БВП през тази година. Инфлацията в страната е под контрол, като това изглежда е единственият плюс от кризата. Дефицитът по текущата сметка също е на едно от най-ниските си нива, но и преките чуждестранни инвестиции (FDI) спадат тревожно.

"Претегляйки различните сценарии и вземайки предвид техническата картина, вече считаме, че шансовете 2010 да завърши позитивно за пазара на български акции са минимални", казва Даниел Ганев, портфейлен мениджър на Адванс Инвест. "Въпреки че пазарът така и не успя да навакса изоставането си спрямо регионалните борси, тоталната липса на инвеститорски интерес е факторът, който диктува посоката. Поради това към момента натежават аргументите за продължаващо негативно развитие през следващите месеци, преди да бъде достигнато дъно за обръщане на тренда", завършва той.

IPO's

Въпреки че са далече от нивата преди кризата, данните за първото шестмесечие на Европейската асоциация на фондовите борси сочат чувствително нарастване на броя на IPO-та в Европа спрямо година назад. Общо 111 нови компании са придобили публичен статут за периода януари-юни, 2010 г. спрямо едва 30 през същия период на миналата година.

Отново лидер е Варшавската борса, на която са листнати 40 нови компании - над 35 % от общия брой IPO-та в Европа за периода. "Въпреки несигурната все още ситуация на пазарите, очакванията ни са, че тенденцията на активизиране на IPO-тата ще продължи, за което сочат и данните за новозаявени IPO-та в Европа", смята Надя Неделчева, портфолио мениджър на Адванс IPO Фонд. Оптимизъм за повече активност за нови IPO-та дават данните, че при 9 от 10-те най-големи IPO-та в Европа тази година се е наблюдавал ръст в цената при стартирането на търговията на вторичен пазар, което вероятно и ще създаде повече увереност сред потенциалните емитенти, че излизането им на борсата би срещнало интерес и биха получили търсените средства.

Перспективите пред IPO сегмента в Централна и Източна Европа в дългосрочен план остават благоприятни предвид началния стадий, на който се намираше преди кризата практиката за набиране на капитал чрез борсата, като и поради наличието на държавни предприятия в региона, за които се предвижда приватизация чрез листване на борсата.

Суровини

Суровините остават една от най-добрите възможни инвестиции и за следващото шестмесечие. Позициите на медта и никелът бяха много добри през първото шестмесечие на 2010 г. Прогнозите за златото остават позитивни. Експертите на Карол са позитивни и за цените на селскостопанските стоки, където се очаква съживяване през следващите 6 месеца. „Занапред очакваме силно движение при газта", казва Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. "Този ресурс изостана от ръста на капиталовия пазар и може да се счита за подценен актив към настоящия момент."

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Четете Profit.bg и във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

куку
# 0
03:07 | 20 July 2010
кой ли ще е поредното излъгано камилче ??
Diversified assets after the world crisis
# 1
20:07 | 19 July 2010
It is really wonderful analysis on the Bulgarian capital markets in last months. Congratulations to Mr. A. Nikolov and Mr. D. Ganev for their predictions on the Bulgarian stock exchange market for the forthcoming period. According myself, the increases of the main stock indexes of both international and domestic financial markets are sufficiently large in comparison to the first quarter of last year. I could say in such a case: Thanks to the lesson of the BigBear and welcome of Bull's market. It is the real and efficient market economy within our country. Once again, congratulations to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg