Китай бяга от риска

1043
Китай бяга от риска

Китайските власти дадоха указание на контролираните от тях фондове и банки, управляващи активи в чужда валута, да излязат от рискови доларови активи и оставят в портфейлите си единствено дългови ценни книжа, гарантирани от щатското правителство. Това е знак, че Китай се страхува от нови проблеми около глобалните пазари, отбелязва британският вестник Telegraph, като цитира Asia Times.

Директивата на Комунистическата партия на Китай, която стана известна на Asia Times, указва, че доларовите активи трябва да бъдат ограничени до американски държавни ценни книжа или дългове на ипотечни агенции, като Freddie Mac например, възползващи се от косвена подкрепа на Вашингтон.

Експерти отбелязват, че съобщението от Пекин е знак, че не всичко около пазарите е в ред. „Когато най-големият инвеститор в света не е склонен да поема риск е нещо, което ще забележите. Смятаме, че това би могло да се превърне в нова тема за пазарите в средносрочен план", каза валутният специалист в BNP Paribas Ханс Редекер.

Директивата засяга китайското Държавно управление на валутните пазари (State Administration of Foreign Exchange, SAFE) и банките, контролирани от държавата. Общо те управляват към 3 трлн. долара в чуждестранни активи.

Точната цифра на валутните активи на Китай е държавна тайна, но се смята, че SAFE е придобило сериозно количество корпоративни, общински и държавни щатски облигации по време на бума от 2006-2007 г. Всяко движение от страна на Китай, като например ликвидиране на позициите си в облигации на Калифорния (чието дългово бреме е много тежко), може да има сериозни последици, отбелязва изданието.

Защо Китай предприема подобна стъпка, не е съвсем ясно. Аналитици смятат, че властите могат да се притесняват, че постепенното затягане на меката парично-кредитна политика може да доведе до негативни последици за пазарите. Промяната вероятно не е обвързана със споровете между САЩ и Китай, заради Тайван.

При това, посочва Ханс Редекер, подобни действия могат да доведат до парадоксални последици, като например укрепване на щатския долар, до колкото инвеститорите ще се стремят да „избягат от риска".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg