Китай купува САЩ

1648
Китай купува САЩ

Китайски компании са придобили през 2009 г. активи в САЩ на стойност 3.9 млрд. щ. д., докато щатски корпорации са инвестирали в китайски конкуренти едва 3 млрд. долара, съобщава в понеделник USA Today, позовавайки се на данни на изследователската компания Dealogic.

Обемът на преките китайски инвестиции в САЩ през 2009 г. нараснаха почти четирикратно, а американските инвестиции в Китай намаляха с 80%. Аналитици обвързват нарасналата активност на китайските компании в САЩ с пониженията на котировките на фондовите пазари и отслабването на долара, което превърна американските компании в привлекателни обекти на поглъщания.

Инвестициите в щатски корпорации ще позволят на Китай, вложил голяма част от резерва си в държавни ценни книжа на САЩ, да се хеджира срещу валутния риск. „Американският долар поевтиня, така че е по-добре да насочиш ресурси в реални активи", цитира вестникът думите на партньора в юридическата кантора Skadden Arps Slate Meagher & Flom Грег Миао.

Увеличените покупки на американски компании с китайски капитали отразява и нарастващото влияние на страната в световната икономика. Азиатската страна успя да стане най-големият автомобилен пазар в света, изпреварвайки САЩ и като се приближи до Япония, втората икономика в света по размер на БВП.

„Агресивното изнасяне на китайски капитали е невероятен феномен. Страната иска да увеличи значението на вътрешното потребление и е заинтересована от придобивания на известни марки за своя пазар", каза пред USA Today Лоурънс Чиа, ръководител на подразделението на Deloitte за услуги в сферата на M&A в Китай.

Колко устойчив ще се окаже формиралият се през 2009 г. баланс в сферата на американско-китайските инвестиции засега остава напълно непредсказуемо. На Китай се дължат едва 3% от общия обем на преки чуждестранни инвестиции в САЩ (118.7 млрд. долара). Въпреки това, още днес една азиатска държава се нарежда на 9-о място по обем на инвестиции в американски компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg