Китай се притесниха за инвестициите си в щатски ДЦК

1337
Китай се притесниха за инвестициите си в щатски ДЦК

Намаляването на дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ от агенция S&P е голяма опасност за финансовите пазари, коментират китайски икономисти пред Reuters. Някои експерти смятат, че решението може да доведе до радикално преосмисляне на инвестиционната политика на Китай, пише РБК daily.

"Най-вероятно Китай ще се наложи да търси нови обекти за инвестиции, защото държавните книжа на САЩ вече не са сигурни. Има цели класове финансови инструменти, които нямат рейтинг ААА, но степента им на сигурност надвишават АА+", цитира РБК думите на директора на Института за анализ на държавните резерви Ли Дзи.

В средносрочен план той не изключва вероятността случилото се да повлече след себе си хаос на финансовите пазари. По линия на китай, най-много ще пострадата държавните й резерви. Аналитици припомнят, че голяма част от резервите на страната, с обем 3.2 трлн. Долара, са в държавни ценни книжа на САЩ.


Както вече е ясно рейтинговата агенция S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ от ААА до АА+, с негативна перспектива. Поводът за решението станаха притесненията за ръста на бюджетния дефицит и държавния дълг на страната. Безпрецедентното решение на агенцията вероятно ще доведе до вдигане на лихвите по дългово финансиране на правителството на САЩ, на американските компании и потребителите.

Китай не веднъж са се обръщали към САЩ с молбата да им бъде гарантирана сигурността по доларовите им инвестиции и да разрешат вътрешния спор за покачване на тавана на дълга, защото неяснотите на пазара на щатски ДЦК могат да разрушат международната финансова система и да забаввят възстановяването на световната икономика.

Президентът на САЩ Барак Обама подписа на 3 август закон за намаляване на разходите и вдигане на лимита на държавния дълг, позволявайки на Щатите да избегнат технически фалит. Това стана възможно след като сенатът гласува със 74 гласа "За" и 26 "Против" документът, изготвен след дълги месеци преговори между републиканци и демократи.

Два дни пред 2 август партиите успяха да постогнат компромис за вдигането на тавана на дълга на САЩ. Постигнатото споразумение предвижда свиване на дефицита по етапно. На първия етап държавните разходи ще бъдат орязани с 900 млрд. долара през следващите 10 години, на втория - специален комитет към конгреса трябва да намери до 23 декември 2011 гоина отговор на въпроса от къде могат да се икономисат още 1.5 трлн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg