Китай смята да увеличи златните си резерви

626
Китай смята да увеличи златните си резерви

Китай потвърди намерението си да закупи 191.3 т. злато, предложени на открит аукцион от Международния валутен фонд (МВФ), съобщава информационно-аналитичната агенция Rough & Polished. Днес Централните банки по света увеличават резервите си от благородния метал, след като цената на златото започна да се възстановява след 2001 г.

МВФ продава злато в рамките на програма, с която се цели разнообразяване на източниците на доходи и увеличаване на кредитирането.

От фонда обявиха намерението си да пуснат 403.3 т. от благородния метал, в съответствие на решението от септември 2009 г., прието от съвета на директорите на МВФ. Да припомним, че в края на миналата година близо 212 т. от обема бе изкупен от Индия, Мавриция и Шри Ланка, като 200 т. отидоха само в Индия.

Както информират от Rough & Polished, интересът от страна на Китай към международния търг се свързва с икономическото развитие на КНР, както и с нарастващото потребителско търсене сред жителите на републиката.

„Китайските управници потвърдиха думите на експерти от МВФ, че покупката на 191 т. злато няма да окаже негативно въздействие на световния пазар, освен това самият Китай е заинтересован от развитието на вътрешния потребителски пазар", съобщава агенцията.

„Мнозинството граждани на КНР смятат, че инвестирането на пари в златни бижутерски украшения е един добър начин да се спасиш от инфлацията", отбелязват от Rough & Polished.

МВФ вече привлече от продажбата на благородния метал близо 7.2 млрд. щатски долара, като с част от средствата ще се кредитират бедни страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg