Китайската икономика изпреварва щатската до 2015 г.

578
Китайската икономика изпреварва щатската до 2015 г.

Очаква се китайската икономика да задмине по размер щатската до 2015 година, сочат прогнози на ОИСР, оповестени в медиите. Това ще стане благодарение на ускорения ръст на икономиката на страната през следващите няколко години.

Сред финансовите специалисти все повече се изразява мнението, че изпадането на щатската икономика в рецесия няма да окаже толкова силно въздействие върху световната, именно поради високия ръст на икономиката на Китай. Това обаче не е точно така.

Към момента щатската икономика е с дял от близо 28% от световната, на фона на едва 5% тежест за китайската. Целият азиатски регион, макар и с ускорен темп на растеж, все още е с относително малък дял в световната икономика от 24%, или по-малко от този само на САЩ.

Преди 1890 година китайската икономика е била най-голямата световна икономика. Лидерската позиция на страната в световната икономика се очаква да бъде възстановена през 2015 година, сочи още изследването.

Към момента обаче, Китай е все още относително бедна страна. През 2003 г. доходът на човек от населението е бил едва 17% от този в САЩ, 23% от този в Япония, 28% от работещите в Тайван и 31% в Корея.

Специалистите коментират, че феноменът на бурен растеж на страните, отдалечени значително от технологичното развитие, е ясно наблюдаван в страната и е бил в основата на ръста през последните няколко години.

С достигането на едно по-високо в технологично отношение общество обаче, това се очаква да започне да се променя и темпът на повишение да се забавя. В моменти, когато се достигне едно достатъчно високо ниво, за да се поддържа относително висок ръст, трябва да се премине към иновативност.

Прогнозите сочат, че доходът на населението ще се повишава средно с 4.5% за периода между 2003 и 2030 г. До 2010 г. средната му скорост на повишение се очаква да е по-висока при ниво от 5.6% годишно, след което се предполага, че страната постепенно ще почне да губи конкурентни предимства и този темп ще се забави до 3.6% за периода 2020-2030 г.

С такова представяне Китай се очаква да изпревари САЩ като най-голяма световна икономика до 2015 г., сочи още направения анализ на ОИСР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg