Китайските експерименти с редки метали

1779
Китайските експерименти с редки метали

Китай реши да засили контрола върху цените на лантана, тулия, неодима и други редки природни метали. Според правителството на страната, с предприетите мерки тя ще успее да предотврати изчерпването на ценните природни ресурси. Аналитици смятат, че новата система за ценообразуване може да се въведе още този месец и да доведе до бъдещото поскъпване на суровините - КНР има 95% дял в добива на тези метали, информира РБК daily.

Според в. China Daily, затягането на контрола над цените ще засегне 17 редки метали, добивани в провинции, като Дзянси, Гуандун, Фуцзян и Хунан, както и в Гуанси-Джуански автономен район. Уеднаквените цени ще се публикуват веднъж месечно, след одобрението им от правителството. Мерките ще помогнат на петте региона, богати на редки природни изкопаеми, да избегнат свръх конкуренцията, изчерпването на залежите и замърсяването на околната среда, заради незаконния добив на суровините. Освен това се предполага, че в регионите, където се добиват редките природни ресурси ще се създаде единна система за транспортирането им и предлагане.

Аналитици и източници от от индустриалните кръгове, запитани от изданието, смятат, че затягането на контрола при ценообразуването на редките метали може да доведе до тяхното поскъпване. Тези природни ресурси се радват на високо търсене и намират приложение в производството на такива високотехнологични устройства, като мобилните телефони, ракетите, вятърните електрогенератори и свръхенергоемките акумулатори за електромобилите. Така например без лантана не е възможно производството на оръжеен плутоний.

Днес Китай добива над 95% от редките метали, при това в страната са съсредоточени близо 60% от запасите на минерални ресурси за тяхното производство. Казано по друг начин, водещите промишлени държави на практика зависят изцяло от китайския износ.

Ръководителят на аналитичния отдел за природни ресурси в Commerzbank Евгений Вайнберг смята, че с новите мерки по затягане на ценовата политика, Китай се стреми да запази лидерските си позиции при производството им в света. Китайците бяха пионери в този отрасъл и те, в ролята им на монополисти днес, не смятат да отстъпят на други страни този пазар.

Ръководството на страната въведе преди година ограничения върху износа на редки природни ресурси и засили контрола върху производството им. Световната търговска организация, след сигнали от САЩ и Европа, в които упрекват ръководството на Поднебесното царство в нелоялна конкуренция, се опитва да отмени наложените ограничения.

„Редките метали ще имат и занапред огромно стратегическо значение", разказа Вайнберг пред РБК daily. Търсенето на тези полезни изкопаеми ще расте както от страна на производители, така и от страна на инвеститорите. Търсенето за миналата година в света достигна около 80 хил. т., а през тази и следващата година е възможно да скочи до 200 хил. т. Да се каже нещо конкретно за движението на цените на тези метали, според Вайнберг е сложна задача, защото поскъпването им в определени моменти се дължи на монопола на Китай.

По данните на China Daily, цените на редките метали са скочили през последните 30-ина години с едва 20%. Тази година Китай планира да произведе всичко на всичко 89.2 хил. т. от тези метали, което е с 8.4% повече спрямо 2009 г. За да затегне контрола върху производството им, правителството на КНР замрази издаването на нови лицензи за техния добив до средата на 2011 г.

Сн.: Тулий

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg