Китайските индекси, а сега накъде?

469
Китайските индекси, а сега накъде?

Нарастването на притесненията на инвеститорите за "прегряване" на китайската икономика доведоха до силни разпродажби през изтеклата седмицата на акциите на китайските компании. Въпросът, който си задават сега редица инвеститори е дали да купуват или да продължават да продават притежаваните от тях акции на компаниите в страната.

На фона на силните разпродажби, на които станахме свидетели на 27 февруари, довели до най-голямото понижение на китайските индекси от 10 години насам, перспективите пред китайската икономика остават стабилни, коментират специалисти цитирани от бизнесизданието Business Week Online.

Очакванията са през настоящата година китайската икономика отново да отбележи двуцифрен ръст.

Силното понижение на индексите през изтеклата седмица се обяснява от анализаторите като очаквана корекция, която може да е в рамките на между 15% и 20% и се предопределя след силното поскъпване на индексите през последната една година. В тази насока голяма част от тях са на мнение, че не бива да се преувеличава и да се говори за идване на "края" на развитието на китайската фондова борса.

Някои инвестиционни фондове, като например базирания в Шанхай SMC China Fund виждат в наскорошното понижение на китайските индекси дори добра възможност за покупки на акции.

От там коментират, че дори и съотношението цена-печалба възлизащо към момента на 30 при основния китайски индекс, да изглежда относително високо за финансовите специалисти недотам запознати с китайския пазар, то е приемливо на фона на средния очакван ръст от 40% в печалбите на китайските компании за следващата година.

Основните притиснения за инвеститорите на този етап не се определят от евентуален срив на китайските фондови пазари, заемащи минимална част от икономиката на страната, а по-скоро са свързани с притеснения от силно забавяне на ръста на икономиката на страната, което до голяма степен може да се предопредели от евентуално такова и на щатската икономика.

В тази насока, като тревожни се възприемат очакваните евунтуални действия на повишение на лихвите в страната, в усилията на Централната банка да предпази икономиката от "прегряване", както и от евентуални по-нататъшни правителствени действия за контрол върху пазара на недвижими имоти в страната.

Едва ли международните финансови инвеститори ще се стреснат от наблюдаваната корекция и ще изтеглят средствата си в полза на други развиващи се пазари, коментира анализатор от Morgan Stanley. В дългосрочен аспект според него, преспективите пред китайските финансови пазари остават добри.

Според много анализатори, основните китайски индекси ще регистрират двуцифрен ръст през настоящата година, дори и на фона на наблюдаваното им поевтиняване през тази седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg