Китайските компании - "твърде скъпи", според най-богатия човек в Хонг Конг

512
Китайските компании -

Китайските акции са "твърде скъпи", заявява Ли Ка-шинг, най-богатият човек в Хонг Конг, сочи публикувана в Bloomberg информация.

Според него търговията на китайските акции при съотношение цена-печалба между 50 и 60 не е нормална и сочи, че те са надценени. Според мултимилиардера китайските акции са се "балонизирали".

Изказванията му са били направени на акционерното събрание на компанията му за инвестиции в недвижими имоти - Cheung Kong Holdings Ltd.

Те бяха последните изразени безпокойства относно оценяването на китайската фондова борса през последните няколко седмици. Много специалисти изразиха притеснения, че китайските компании са преоценени, на фона на бурното им повишение през последните месеци, както и през последните няколко години.

Повишението на китайските индекси се предопределя от добрия ръст на китайската икономика през първото тримесечие, повишила се с 11.1% на годишна база, както и очакванията за по-нататъшното й добро представяне.

Индексът CSI 300 Index, който следи изменението в акциите на най-големите китайски компании се е повишил с над 80% от началото на годината в доларово изражение, което го прави и най-повишаващия се световен индекс за годината сред 90-те индекса, следени от Bloomberg.

Въз основа на силното му повишение корективно поевтиняване прогнозират и от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs & Co.

Причина за очакваното им понижение е фактът, че най-вероятно резултатите, изнасяни от водещите китайски компании, няма да могат да отговарят на нарасналите очаквания за ръст, заложени в цените на акциите им след силното им повишение от началото на годината.

За последната една година индексът CSI 300 е нараснал близо три пъти, като той бе представен през април 2005 година.

Ръстът до голяма степен се предопределя освен от значителния чуждестранен интерес, така и от нарастващия такъв към фондовата борса и във вътрешността на страната.

Търгуваните на китайската борса обороти са се повишили през първото тримесечие с 580%, в сравнение със същото на миналата година, посочиха изнесени днес данни.

Сумарният оборот за посочения период е възлязъл на 7.5 трлн. юана (970 млрд. долара), като все повече китайци са си открили индивидуални сметки за търговия с акции на фондовата борса.

Среднодневният оборот на борсата за първите три месеца се е повишил близо седем пъти до 131.6 млрд. юана на ден, като 8.7 млн. китайци са си отворили сметки за търговия с акции за трите месеца, или 1.7 пъти повече, в сравнение с тези, открили си сметка за търговия с акции през цялата изминала година, по данни на централната банка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg