Китайският дракон срещу Чичо Сам

976
Китайският дракон срещу Чичо Сам

Напрежението в търговско-икономическите отношения няма да е повод в близко бъдеще за търговска война, увери заместник министърът на търговията на Китайската народна република (КНР) Чжун Шан този понеделник.

„Реално напрежението в търговските отношения между Китай и САЩ нарасна, но съм уверен, че то не е основното съдържание на търговско-икономическите отношения между двете държави днес. То не може и да е поводът за голямомащабна търговска война", каза китайският чиновник на пресконференция във Великобритания, в рамките на откриващото се там китайско изложение, пише Interfax.

Започна ли вече войната?

Ако се дистанцираме от дипломатическата риторика, ситуацията в търговско-икономическите отношения между САЩ и Китай са далеч от определението „търкане" и по-скоро могат да се определят като военни действия. Известно е, че експанзията на Китай в икономиката и търговията често предизвикват раздразнение сред водещи в света държави, до неотдавна властвали на икономическия пиедестал.

В добавка икономическата криза задълбочи ситуацията - докато световните държави се опитват да се измъкнат от нейното тресавище, китайската икономика, подхранвана от щедри държавни инжекции, демонстрира завиден ръст и то на фона на отслабените от кризата конкуренти.

Реалността се оказа безмилостна и към минали заслуги. На Америка, която до скоро бе безусловен лидер, с когото се съобразяваше целия свят, се наложи да защитава своя пазар от наплива на китайски стоки с въвеждане на ограничения. Китай не се забави с ответни действия и в последно време търговските отношения между САЩ и КНР съвсем напомнят за търговска война.

САЩ въведоха през 2009 г. антидъмпингови мита на китайски гуми, тръби за оборудване на нефтодобива, медно фолио, а през 2010 г. и спрямо опаковки за подаръци, китайско производство. Китай, от своя страна, обяви през февруари 2010 г. антидъмпингови мерки спрямо американско птиче месо.

Още в първата половина на 2009 г. САЩ и ЕС заведоха общ иск в СТО, като обвиниха Пекин в опити да подкрепя родни компании със субсидиран износ на суровини. В отговор от китайска страна заявиха, че в съответствие с правилата на СТО ограничават износа на такива суровини като магнезий, кокс и цинк и на свой ред обвиниха САЩ в протекционизъм.

Не може да не се набие в очите фактът, че ако по-рано представителите на външното министерство на Китай заплашваха САЩ със симетрични действия, то днес заместник-министърът на търговията на КНР се изказа далеч по-дипломатично. Китайският чиновник се оплака, че през 2009 г. „Китай стана държавата, която повече от другите пострада от търговския протекционизъм". Според него срещу китайските стоки в света са задействани 116 "защитни клаузи" с общ обем от 12.7 млрд. щатски долара.

Той изрази надежда за мирно разрешаване на търканията в търговските отношения. „Китайското правителство е твърдо против търговския протекционизъм, против санкциите в търговията, за свобода на търговията и инвестициите. Надяваме се на мирно разрешаване по пътя на консултациите и диалога на възникналите спорове и търкания", подчерта заместник търговския министър на КНР.

Курсът на юана остава непроменен

Китайският чиновник потвърди намерението на властите да не променят курсовата си политика. Не е тайна, че водещи в света държави упрекват Пекин в изкуствено занижаване на курса на юана, с което оказва изкуствена подкрепа на износа от тази държава. САЩ и ЕС настояват Китай продължи да револвира националната си валута. Нещо повече, Вашингтон обвинява Пекин, че заниженият обменен курс на юана е една от причините за дефицита на САЩ в търговията им с Китай.

„Поддържането на рационален, балансиран и като цяло стабилен курс на юана е в полза не само на самия Китай, но и на световната икономика", заяви заместник-министърът Чжун Шан. Той призна, че днес Китай изпитва сериозен натиск по въпроса за обменния курс на юана.

Многоглавият дракон настъпва и ще продължи да настъпва

Докато водещите държави в света се опитват да уловят и най-малкия сигнал от своите икономики, за да разберат преодоляна ли е рецесията или не, китайската икономика демонстрира завидно здраве. Китай с лекота и на практика безболезнено зае нови ниши в световната икономика, в момент, когато лидерите, отслабени от борбата с кризата, се наложиха да се посместят и направят място.

КНР стана през миналата година най-големият пазар на автомобили и водещ производител на стомана. Да оставим на страна, че износът на Китай също пострада през 2009 г., но страната зае челна позиция сред световните износители, детронирайки Германия.

Някои експерти смятат, че до 2015 г. Китай може да изпревари САЩ по обем на промишлено производство и да се превърне в световен лидер по показателя. По-рано дори се чу прогнозата, че до 2012 г. китайският фондов пазар ще „бие" по пазарна капитализация щатският и ще излезе начело и по този показател.

„В края на краищата, икономиката на Китай ще е по-голяма от тази на САЩ", смята директорът на изследователската компания Dragonomics Артур Кробер. Според него „хората ще трябва просто да се примирят с тези факти, да помнят, че те отразяват огромното му население и тук в никакъв случай не става дума за лидерството му в технологиите, иновациите или производителността на труда".

Населението на Китай е 1.3 млрд. души.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg