Китайският икономически бум ще облекчи забавянето на водещите икономики

683
Китайският икономически бум ще облекчи забавянето на водещите икономики

Голямото икономическо развитие, което се наблюдава в последните години в Китай, може би ще отслаби задаващия се срив на повечето големи световни икономики, сочи доклад на Световната банка (СБ), цитиран от БиБиСи.

Анализатори от финансовата институция предричат, че и през тази година кредитната криза и увеличаващите се цени на храните и горивата ще тормозят развитите и богати страни. Това, заедно с други фактори, ще забави растежа им в глобален мащаб. Този ефект ще бъде париран до някаква част от големите развиващи се икономики, като тази на Китай.

В световен мащаб, СБ прогнозира икономически растеж за 2008 г. в границите на 3.3%, което е намаление, в сравнение с отчетените 3.6% за изминалата година.

За развиващите се страни очакванията са малко по-оптимистични, или средно ръст около 7.1%. Това обаче, според анализаторите, е постижимо, само ако икономиките на държави като Китай и Индия се представят според оптимистичните очаквания и не покажат симптоми на прегряване.

Най-сериозно отражение ще се наблюдава върху пазарите на по-слабо развитите страни, които ще имат рекордно високи цени на храните и полезните изкопаеми. Поскъпването на някои полезни изкопаеми повиши националния доход на някои богати на природни богатства страни от африканския континент, като Ангола и Судан.

Все пак поскъпването на горивата и храните представлява доста сериозен проблем за по-бедните страни, които анализаторите очакват да отчетат отново забавяне на икономическия си растеж с 0.5% на годишна база.

Като изключително значимо за по-доброто представяне на слабо развитите държави ще бъде трансферът на технологии. Според СБ този фактор е помогнал много за намаляването на бедността в света през последното десетилетие. Според официалните данни през 1990 г. крайно бедните хора (живеещи с по-малко от 1 долар на ден) са били приблизително 1.2 млрд. души, като през 2015 г. се очаква броят им да спадне до 624 млн. души, сочи още докладът на Световната банка.

Въпреки това, очакванията са растежът на китайската икономика да достигне близо 10% за следващите две години, което неминуемо ще засили общото икономическо развитие и ще се усети дори и сред най-бедните страни в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg