Китайският пролетариат настъпва

2411
Китайският пролетариат настъпва

Първият работник се хвърли от покрива на фабирка на тайванската компания Foxconn в Шенжен в края на този януари. Вторият - в средата на февруари. Третият - в началото на март. Последният, десети (с два неуспешни опита преди това), се самоуби на 26 май - ден след като журналисти посетиха Foxconn и им бе обяснено, че проблемите са отстранени. Тринадесетият опит, наистина неуспешен, стана факт на 2 юни...

Серията от самоубийствени актове в една от най-големите високотехнологични компании в света (само за справка от мощностите на Foxconn излиза близо 70% от продукцията на Apple) вече се отрази негативно на пазарната капитализация на компанията, която се обезцени с над 10 на сто. Ситуацията около Foxconn постави под съмнение самия модел на експортното производство, който се развива и процъфтява в Китай през последните 15 години, пише Эксперт.ру.

До скоро евтината и безправна китайска работна сила престана да бъде такава. Самоубийствата са твърде крайни и са трагичната проява на тази промяна. Но стачната вълна, която заля КНР, ще има по-голям ефект.

В края на май работниците в китайските заводи на Honda организираха серия протестни действия, на които поставиха изискването за вдигане на възнагражденията. В началото на юни протестна акция разтърси и фабриката на TPO Displays в Шанхай. Миналия четвъртък бе преустановен производственият процес в две предприятия на японската компания Brother Industries в Сиян, а хонконгските медии съобщават за вълнения в тайванските заводи за производство на спортни обувки в провинция Дзянси...

И Foxconn, и Honda направиха известни отстъпки и вдигнаха работните заплати, а това ще рече, че съвсем скоро можем да очакваме сходни проблеми в стотици други фабрики по целия Южен Китай. „Днес всеки китайски гастарбайтер има мобилен телефон, така че той ще узнае много бързо новината за по-големите заплати в съседната фабрика", разказва пред изданието основателят на групата по наблюдение на трудовите отношения в Китай на Института по обществени наблюдения Лю Каймин.

Според сп. The Times китайският работник „бе от ключово значение за икономическото възстановяване", осигуряващ над осем-процентния ръст в КНР, което на свой ред се отрази благоприятно на световната икономика (The Times издигна през 2009 г. кандидатурата на обобщения образ на китайския работник за „човек на годината", макар да бе отличен председателят на ФЕД Бен Бернанке). Но каквото било, било и днес китайските работници настояват доходите им да бъдат по-адекватни на приноса им за световната икономика.

Скачайки от покрива

На самоубийците от компанията Foxconn не им бе обърнато никакво внимание до шестия случай, когато темата започна да се обсъжда активно първо само в блогове, а след това и в китайските медии. Отначало от компанията се опитаха да припишат случващото се на лични проблеми - някой страдал по родителите си, друг по любимата девойка. Но и поставените мрежи между сградите не помогнаха, а работниците продължиха да се сбогуват с живота.

Ръководството на компанията дори принуди служителите в началото на май да подпишат специално писмо, с което декларират, че в случай на психологически проблеми „няма да навредят нито на себе си, нито на другите". Накрая бяха повикани и будистки монаси с молбата да извършат ритуал за избавяне от зли духове. Ръководството на компанията обяви също през май, че занапред не смята да изплаща компенсации на близките на самоубиеца - близо 15 хил. щатски долара, което е много добро попадение за стандартите в китайските провинции.

Заплатите на служителите в компанията бяха увеличени на два пъти през последните седмици. Не е ясно кой от методите се е оказал най-ефикасен, но от 2 юни на опитите и самоубийствата във Foxconn се сложи край. Тайванският собственик на фабриката дори е готов на още по-радикални стъпки. Става дума за кардинално преструктуриране на работните принципи на Foxconn в КНР, където работодателят фактически отговаря за своите работници 24 часа в денонощието.

Foxconn смята да прехвърли работниците в общежития на местната власт и така да снеме от себе си отговорността за това, с какво се занимават служителите му извън работно време. Обсъжда се и вариантът за връщане на производства в Тайван, където роботи заменят хората на поточните линии.

Общият проблем

Доходът на работниците във Foxconn се формират от два компонента - фиксирана работна заплата (към началото на кризата - около 120 щатски долара) и надбавка за извънредно положен труд. Всеки един от 800-те хиляди работници в тайванската компания подписва при назначаването му декларация, с която се съгласява на допълнителни работни часове. Де факто, Foxconn формално е в рамките на трудовия кодекс.

Средният доход на служител в компанията бе 300 щатски долара за месец, но заработването на парите често е за сметка на нито един почивен ден. „Това е напълно прилична заплата, в нашия завод работниците получават по-малко", разказа пред изданието собственик на фабрика за производство на контейнери Майкъл Лам.

Foxconn винаги се е смятала за една от най-потайните азиатски компании, поради което серията от самоубийства предизвика в китайската мрежа вълна от спекулации за непосилните условия на работа. Разследване на едно от най-добрите китайски списания - Nanfang Zhoumo не разкри никакви ужаси. Журналистът на изданието работи на една от поточните линии във фабриката на Foxconn в Шенжен и заключи немногозначително - условията във Foxconn са не по-лоши, а дори и по-добри спрямо много други фабрики. От една страна, това трябваше да успокои ръководството на тайванската компания, а от друга, да послужи като сигнал за босовете на останалите фабрики.

Изобщо в Китай броят на самоубийствата е много висок - 16 случая на 100 хил. население. Така че статистически, Foxconn, за когото в КНР работят около 800 хил. човека, дори изостава от нормата. На това именно ръководството на компанията се уповаваше в първите си коментари за медиите. Психолозите вече говорят за появата на типичния „кластер на самоубийците" - първата жертва предизвика вълна от подражатели в лицето на няколко не дотам психически устойчиви личности.

Далеч от дома

Случилото се във Foxconn не е случайност. Компанията назначава на работа само младежи до 23 години, поради което едва третият репортер на Nanfang Zhoumo успя да се вреди да бъде назначен на работа там. Повечето от работниците идват от дълбоката провинция на Китай и за тях Foxconn е първият сблъсък със света зад пределите на традиционния им селски свят.

Ротацията на кадровия състав е много голяма- всеки месец биват уволнявани до 5% от всички служители. Любопитното при всички самоубийци е това, че всеки един от тях е работил във фабриката не повече от няколко месеца, като за тях шокът е дошъл от разминаването между фабричната реалност и очакванията, които са имали при напускане на родните места.

Днес фабриките в Южен Китай са изправени пред сериозен недостиг на работна сила, а на бизнесмените от месец на месец им става все по-трудно да убедят емигрантите. „Това е пряко свързано с политиката за ограничаване на раждаемостта, повечето днешни китайци са на възраст 20-25 години - това са единични деца, което ще рече, че и отношението към тях е напълно различно", смята социологът Цзин Бей от китайската Академия по обществени науки. Те имат различни изисквания за живот, други потребности, те гледат на работата под друг ъгъл.

Позицията на държавата

Китайските власти по презумпция реагират много остро на всякакви организирани обществени протести, но днес от Пекин идват други сигнали. Официалната китайска новинарска агенция Синхуа публикува редакционна статия, в която призова чуждите компании да се съобразят с новата икономическа реалност в Китай. В същия дух се изказа и англоезичният официоз The Global Times.

Китайските власти са заинтересовани от повишаване на платежоспособното търсене вътре в страната, без което е невъзможно да се развива вътрешното потребление. През последните години производителността на труда в КНР растеше много по-бързо от работните заплати, което повиши конкурентоспособността на китайските продукти на външните пазари.

Сега е времето, когато трябва да се заплати този дълг. Официален Пекин даде ясно да се разбере чия страна заема в спора между китайските работници и чуждия капитал. Като първа лястовица в тази насока може да се посочи приетият пред две години Кодекс на труда - драконовски спрямо работодателите.

В Китай са уверени, че ръстът в издръжката няма да охлади ентусиазма на големите компании към страната, която постепенно се превръща в един от ключовите за тях пазари. В крайна сметка, самите те лично са заинтересовани от повишаване на вътрешното потребление, а без увеличение на доходите, това не може да се постигне.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg