Клиенти, COBOS-и, посредници и, естествено, БФБ

1622
Клиенти, COBOS-и, посредници и, естествено, БФБ

Вчера от Българска фондова борса долетя новината, че временно се преустановява ползването на допълнителния модул към системата – „COBOS – CLIENT PORTFOLIO”.

Някои биха попитали какво означава това? С две думи повече работа, проверки и малко нерви. Ако сте потребители на въпросната система вече можете да забележите промените.

Първо, опцията „Портфейл” е изключена, т. е. Вие в момента не знаете с какви акции разполагате. В случая можете да се допитате до инвестиционния си посредник, всеки път при подаване на поръчка, дали имате акциите, които искате да продадете, или до собствен файл, който да обновявате ежедневно.

Второ, все пак търговията на борсата се осъществява с пари. Но в момента такива не се виждат. Т. е. отново можете да попитате брокера си дали имате достатъчно средства за покупката на дадени акции. Ще кажете "нали за това му се плаща". Но как ще се чувстват брокерите в инвестиционните посредници с по над 100 COBOS-a?

Трето – подаването на поръчките. Тук вече вместо да се вместим в 20-те секунди, както един посредник бе обявил дори парична награда, ако не Ви потвърди за това време, сега то отнема между 1 и 5 минути.

Защо се получава така? Първо брокерът трябва да провери дали имате в наличност средства за покупка, или акциите, за да ги продадете.

Та, вместо инвеститорите да имат достъп до нормално функциониращ пазар, Българска фондова борса се върна малко назад. Сещам се преди години от бившия ми вече посредник ме повикаха да подпиша декларация за въвеждането на въпросния портфейл. Може би сега звучи смешно, но е факт.

Да, преди съществуваше възможността за day trading, а сега ще се чака сетълмент. Да, преди имахме възможност за откриване на COBOS в няколко посредника, сега обаче и това бе забранено.

Вчерашната търговска сесия, освен с паническите продажби и това, че влязохме дори в централните новини, отново изпъкна с техническите проблеми на борсата. Оттам коментираха, че спирането на клиентското портфолио е именно с тази цел, защото системата се натоварвала.

Т. е. тя е създадена за 3000 души, вместо за 30 хил., както София е за 600 хил., вместо за 2-3 мил. Чудя се къде останаха плановете за ъпдейт, реклама, да не говорим за едни други инструменти, които се търгуват на едни развити борси.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg