Кофас: Икономиката ни се свива с 1% през 2010 г.

1686
Кофас: Икономиката ни се свива с 1% през 2010 г.

Свиване на българската икономика с 1% през 2010 г. спрямо 2009 г. прогнозират от Кофас България, част от международната група Кофас. Отчитайки настоящите икономически условия в България днес, българското подразделение на компанията очаква и ръст от над 50% на междуфирмената задлъжнялост у нас за 2009 г. спрямо 2008 г., съобщиха от компанията за Profit.bg

„Ефектът от световната криза започна да се усеща реално в България с около година по-късно спрямо глобалното й развитие. Ето защо най-осезаемото й отражение предстои през следващите 6 до 9 месеца. Първите сигнали за стабилизиране на българската икономика може да очакваме едва през втората половина на 2010 г.", коментира Камелия Попова, управител на Кофас България.

В световен план анализаторите на компанията предвиждат спад за тази година от -3.6% общо за развитите държави, докато прогнозата за развиващите се страни (в групата, на които попада и България) е все още положителна +1.1%.

„Прогнозите ни за икономически ръст на световната икономика през 2010 г. са в положителни стойности, но сме предпазливи в очакванията си в дългосрочен план. Очакваме през следващата година световният БВП да нарасне с 2.3%, като регионалните ни прогнози са за 1% ръст на развитите страни и за 4.9% на развиващите се държави. Въпреки този сценарий, през следващата година икономиката в някои европейски държави ще е отново с отрицателни стойности. Сред тях са Испания, Ирландия, Белгия, Португалия, Унгария и прибалтийските държави", посочва Ив Злотовски, главен икономист на Кофас.

Според експертите на компанията рецесията в Еврозоната се движи според очакванията, като към края на септември тя достига ниво от -4%. Анализаторите на компанията посочват още и че развиващите се пазари на Стария континент ще отбележат средно ниво на спад от 3.7% за 2009 г. Показателни за това са сериозните сигнали за забавяне на икономиките в Източна Европа, които вече са факт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg