Кои са най-големите инвестиции на Бъфет?

1052
Кои са най-големите инвестиции на Бъфет?

От Berkshire Hathaway съобщиха, че нетната стойност на компанията е нараснала с 12.3 млрд. долара през 2007 г., след като застрахователното звено бе облагодетелствано от година без големи катастрофи. И другите 66 бизнеса, като цяло, реализираха печалби.

Конгломератът, управляван от Уорън Бъфет, отчете ръст на счетоводната стойност на акция за 2007 г. от 11% на годишна база, съобщи CNN.

Резултатът за 2007 г., който е два пъти над доходността на S&P 500, идва след 18.4% за 2006 г. Исторически счетоводната стойност на компанията е нараствала с 21.1% годишно, от както Бъфет поема управлението от 1964 г.

Според изявлението Berkshire инвестира значителни средства в акции през миналата година, като прави и една доста печеливша продажба – на дела в Petrochina.

Бъфет, коментирайки инвестициите си, казва, че е доволен от бизнес развитието. При четирите му най-големи инвестиции в акции три от тях - American Express, Coca-Cola и Procter & Gamble - увеличават доходността си на акция съответно с 12%, 14% и 14%, като само Wells Fargo отчита малко понижение.

Coca-Cola и P&G също така отчетоха ръст и на фондовия пазар, като производителят на безалкохолни напитки със значителните 27 на сто. Но Wells Fargo и American Express бяха сред много финансови акции, които Berkshire притежава, и които загубиха стойност при развихрянето на кредитната криза.

Най-големият удар сред 18-те акции, посочени в годишния доклад, са на Moody's. Цената им се понижи близо наполовина, след като качеството на рейтингите, давани от компанията, бе остро критикувано.

Бъфет се възползва от кредитната криза, като увеличава някои от инвестициите си във финансови акции. По-специално, той добавя 4.4 млрд. долара в акции на Wells Fargo и U.S. Bancorp, като достига дялови участия съответно от 9.2% и 4.4 на сто.

Компанията, притежаваща акции на Johnson & Johnson в началото на 2007 г., през годината харчи още 2.7 млрд. долара по позицията.

Списъкът от акции на Berkshire за миналата година включва три, които не са били там година по-рано - Burlington Northern (5 млрд. долара), Kraft (4.2 млрд. долара) и френската фармацевтична компания Sanofi-Aventis (1.6 млрд.)

Berkshire придоби дела си в PetroChina през 2002 и 2003 г. за 488 млн. долара и го продаде през 2007 г. за 4 млрд. долара.

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg