Колапсът на Европа назрява от десетилетия

1475
Колапсът на Европа назрява от десетилетия

„Еврозоната е на ръба на колапс, който назрява от десетилетия“, казва в реч пред щатския Конгрес професор Антъни Сандърс от George Mason University. Причините за проблемите са 1) твърде големите държавни разходи, водещи до 2) огромен държавен дълг в комбинация с 3) бавен растеж на БВП.

Водещите европейски икономики (Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Белгия, Австрия, Гърция и Португалия) се очаква да имат ръст на БВП от 1.3% през 2012 и безработица от 9.9 на сто.

При най-големите четири от еврозоната (Германия, Франция, Италия и Испания) се прогнозира растежът да достигне до около 2% през 2016 г. В същото време европейските държави имат свръх-съотношение държавен дълг към БВП.

Като се добавят задълженията на фирми, домакинства и финансовият дълг, при Великобритания съотношението дълг към БВП надвишава 900%. При Япония е над 600%, а Европа – почти 500%. В САЩ съотношението е 300%. Накратко-Европа, Япония и САЩ се давят в дълг.

Европейският съюз има твърде голям дълг, спрямо възможността си да го изплаща при този ръст на БВП. Но допълнителният дълг не е отговорът. Напротив, това е проблемът, посочва Сандърс.

Очевидното решение е ограничаване на държавните разходи. Даването на кредити не решава структурните проблеми. Просто е краткосрочно решение и дори насърчава Еврозоната да отложи трудните решения.

Професорът се противопоставя на въвличането на САЩ в спасяването на Еврозоната. Структурните проблеми на Стария континент не могат да бъдат решени от евтини кредити и гаранции от МВФ, посочва той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...