Колко ефективна е НАП?

1427
Колко ефективна е НАП?

Каква е ефикасността на използването на персонала в приходните служби? На този въпрос търси отговор Институтът за пазарна икономика (ИПИ), като сравнява данни от доклад на ОИСР за ефективността на натовареността на служителите. Ето какви са изводите:

 

Показателят, който ще използваме, е съотношението между броя на участниците на пазара на труда и броя на данъчните служители, или с други думи казано, колко души обслужва един служител на приходна агенция във всяка разгледана страна. Полученият резултат трябва да ни покаже каква е натовареността на един данъчен, както и да послужи като общ показател за производителността на работата на съответната администрация.

От горната графика можем да заключим, че България е сред страните, в които данъчните служители са по-малко натоварени. Един от най-големите първенци от доклада е Естония, в чиято приходна агенция на един служител се падат 787 работещи, което е почти двойно повече, отколкото в нашата, където натоварването е 401 работещи. За съжаление, както се видя от първата статия от тази поредица, не можем да се похвалим и с добра ефиканост на данъчната администрация, т.е. по-малката натовареност на служителите (сравнено с повечето техни европейски колеги) не води и до по-високо качество на работата.

След като в тази кратка поредица от статии разгледахме няколко показателя за ефикасност на данъчните администрации, е важно да споменем препоръката на aвторите на доклада, който използваме като източник на данни. Съставителите от ОИСР извеждат на преден план така наречената „данъчна дупка" - разликата между реално събраните и максималните възможни данъчни приходи от една икономика. Изчисляването и проследяването на развитието на един такъв индикатор е най-добрият начин за уставновяване на това доколко една данъчна служба си върши по-добре или по-зле работата. При „данъчната дупка" липсват много от проблемите и условностите на другите индикатори, които и ние показахме в статиите от серията. В доклада се съобщава, че в НАП са започнали изчисляването на „данъчната дупка" за България през 2009 г., но то още не е било завършено и резултат не е бил публично оповестен.

Общият преглед на работата на данъчните администрации навежда на няколко извода за НАП:

- нарежда се сред неефективните данъчни служби

- ефективността ѝ спада от 2005 г. насам

- не е извършила достатъчни съкращения на разходите след кризата през 2008 г.

- служителите ѝ са по-слабо натоварени, сравнено с много европейски служби.

Източник: Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас