Колко струва детето през първите две години?

7627
Колко струва детето през първите две години?

Животът в София е всичко друго, но не и евтин. И докато това напълно се оправдава с наличието на възможности за работа и по-високи средни доходи в сравнение с останалите по-големи и средни градове в България, то появата на нов член на семейството, може сериозно да промени нещата.

И докато едно младо семейство е съумявало да покрива разходите си за квартира или ипотечен кредит, докато и двамата са работили, то при необходимостта да отпадне доходът на един от родителите, ситуацията може да се промени значително.

Проблемът разбира се идва до голяма степен от факта, че 90% от работещите се осигуряват не на това, което реално получават.

Като към това прибавим и факта, че законовите изисквания са за 18 месеца назад вземане на осигурителния доход, при определяне на размера на майчинството, то опциите за по-голямо майчинство с осигуряване върху по-висок доход (което бе масова практика преди година) по време на бременността отпадат.

В допълнение като прибавим факта, че майчинството е 80% от осигурителния доход, то семейният доход през първата година от майчинството пада значително, а постоянните разходи си остават.

Въпросът става още по-критичен след първата година, когато майчинството пада до една работна заплата, а детето все още не е достатъчно голямо дори за ясла.

В крайна сметка, за да се върне майката на работа, то в най-добрия случай е необходима гледачка, поне до навършване на определената възраст за ясла.

При цени на тези услуги от около 700 лева в София и отпадане на майчинството (ако се тръгне на работа), то при заплата от 950 лева е същото като майката да стои и да гледа детето си вкъщи, като това да ходи на работа, без да се отчитат плюсовете от това сам да гледаш детето си.

До търсенето на вариант с гледачка може да се прибегне и поради факта, че често свободни места за държавни ясли няма, а частните също са при цени около посочената.

Ако подходим по друг начин, въз основа на доходите на едно семейство, то нещата изглеждат горе-долу така. Едно младо семейство от двама работещи с доходи от по 1000 лева, които са успявали да покриват разходите си за съществуване с квартирата и всички останали съпътстващи харчове, без да пестят, може да изпадне в сериозно затруднение през първите две години.

В случай, че майката е била осигурявана на половината от реалния си доход, което е относително добър вариант, това, което тя ще получава през първата година след раждането, както и 40 дни преди това, е 400 лева.

През втората година и при положение, че доходът от 1000 лева не е достатъчен за заместване на алтернативните разходи за гледане на детето между първата и втората година, то майчинството пада до 270 лева.

Така реалният доход на семейството през първите две години пада с около 16 000 лева от загубата на единия родител като допринасящ за семейния бюджет. Към това трябва да се добавят и първоначалните разходи, свързани с раждането и обзавеждането на стаята с всичко необходимо за бебето, което в най-добрия случай е около 2-3 хиляди лева.

И ако добавим и текущите разходи за новия член на семейството по около 300 лева на месец (без да се включват някакви по-значими покупки), то сумата за първите две години набъбва с още 7 200.

Или едно домакинство, което горе-долу е свързвало двата края и почти не е успявало да спестява в София, ще трябва най-грубо казано да разполага със сумата от 26 000 лева за отглеждане на своето дете през следващите две години.

Така опциите пред едно младо семейство не са особено много - или работещият член на семейството трябва най-грубо да повиши дохода си два пъти, или да се свият значително разходите, предшестващи появата на новия му член.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

galia
# 0
17:02 | 18 February 2012
v sofia givota e po lesen vse pak
Kaiden
# 1
09:12 | 20 December 2011
Keep it cmonig, writers, this is good stuff.
Диана
# 2
14:12 | 14 December 2011
Истоната е че всеки разчита на роднини и приятели... Иначе горепосочените суми са непосилни за семейство с такива доходи. Бох го нарекла оцеляване на магия. Големия харч е при раждабето на детето и той започва още в болницата с избора на екип например, защото сами видяхте какво се случва при липсата на такъв в нашите АГ болници, после голямото пазаруване на дрешки които на втория месец вече му малеят! Памперсите и млякото в най добрия случай са 300 лв, а да не говорим че лично аз мога спокойно да отворя аптека със всичките мазила и лекарства които му изписаха и заемат вече повече място от дрехите му! И за пример - само капките ни за колики струват 18 лв и ни стигат за точно седмица! Сами направете сметка че това са 72 лв.
Пе6ко
# 3
12:12 | 12 December 2011
Сумата е то4на - 150 лева папмперси и 150 лева сухо мляко (1 кутия е 12 лв) като прибавим и 100 лева за дре6ки ствават кам 400, като прибавим и по големита сметки за ток стават кам 600 лв месе4но замо за детето. И наистина за раждане , коли4ки ,легалца, пелени, легла и др дребни работи 3 бона заминават за нула време и не знае6 за какво си ги изхар4ил. И нема зна4ение колко си ба4кал , май4инстовото е 240 лв и иа дойде на време я не ...
batman
# 4
10:12 | 12 December 2011
нЕкак си нещата не са съвсем коректни... сметките са направени без кръчмар!
кики
# 5
18:12 | 11 December 2011
Ако обичате, научете се да пишете грамотно и чак тогава коментирайте! Срамота! Да не можете да пишете на български език правилно е все едно да плюете в лицето си! Дано и Вашите деца не пишат толкова грамотно, колкото Вас!
кики
# 6
18:12 | 11 December 2011
Ако обичате, научете се да пишете грамотно и чак тогава коментирайте! Страмота! Да не можете да пишете на български език правилно е все едно да плюете в лицето си! Дано и Вашите децата не пишат толкова грамотно, колкото Вас!
TG
# 7
15:12 | 10 December 2011
аз отдавна роптая, че в БГ трябва да има семейно подоходно облагане, което да вземат под внимание и броя деца в семейството .... просто не е честно семейство с 2 деца да плаща същите данъци като такова без ... защото едно дете 0-5 години ст...рува приблизително 500 лева без да броим детегледачка и медицински разходи ... иначе е много просто: семейство с 2ма работещи родители, 2 деца и общ годишен доход мин 24,000 например да не плащат 10% ...
С. Т.
# 8
13:12 | 10 December 2011
"...майчинството пада до 270 лева." Да, ама не - Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години е 240 лв. и изглежда, че и това е голяма сума според българските политици. И после раждаемостта в България била ниска.
m.s.
# 9
11:12 | 10 December 2011
Мда.....В София обаче една заплата средно е около 800-1000 лева,а в страната доста под това......но билетчетата за гр.транспорт са пак един лев,а хляба....що дрънкате глупости-скъпо е навсякъде,това че софиянци са свикнали на по-висок стандарт е друга тема....иначе навсякъде си е трудно да гледаш малко дете,било то и на село........
m.s.
# 10
11:12 | 10 December 2011
Мда.....В София обаче една заплата средно е около 800-1000 лева,а в страната доста под това......но билетчетата за гр.транспорт са пак един лев,а хляба....що дрънкате глупости-скъпо е навсякъде,това че софиянци са свикнали на по-висок стандарт е друга тема....иначе навсякъде си е трудно да гледаш малко дете,било то и на село........
Dido
# 11
10:12 | 10 December 2011
Много слаба статия. Първо какви са тези презумнции, че 90% се псигуряват не на истинското си трудово възнаграждение? И второ, майчиските не са 80%, а са 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение.
Dido
# 12
10:12 | 10 December 2011
Много слаба статия. Първо какви са тези презумнции, че 90% се псигуряват не на истинското си трудово възнаграждение? И второ, майчиските не са 80%, а са 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение.
Janeta
# 13
10:12 | 10 December 2011
Всичко в София явно е най-важно.Без значение къде е,изискват се много пари и грижи за едно дете.Неможе да се изчисли точно със сигурност, но не е малко.. :) Аз самата съм на 20 години и имам дъщеря на 5 месеца и знам какво е определено !
krastina
# 14
09:12 | 10 December 2011
to ako tragni6 da misli6 kolko 6te ti izxar4i edno dete to nqma da ima rajdaemost ili pak ne go pravi.Sly6ala sam dori xora kazvat 4e detoto e lyks kak taka lyks tova e dar ot boga nemoji taka da se prikazva ili da se pravqt smetki kolko pari i t.n.
krastina
# 15
09:12 | 10 December 2011
malko se izvarlivte s symata 26000za parvite dve godini.
В.В.
# 16
09:12 | 10 December 2011
Аз пък не мога да разбера,с какво по-интересна тема е децата в София,от децата в по малките градове ?Нуждите на децата са едни и същи,независимо къде живеят.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg