Колко трябва да струват акциите на Facebook?

3193
Колко трябва да струват акциите на Facebook?

Съвсем скоро се проведе най-очакваното за тази година първично публично предлагане – това на най-голямата и популярна социална мрежа Facebook.

И докато популярността на компанията е безспорна и много инвеститори купуват акциите й само заради марката, то въпросът който всеки инвеститор би следвало да си задава е каква би следвало да е реалната оценка на компанията?

Предвид на изследване направено сред компаниите осъществили първично публично предлагане в рамките на времето между 1996-2010-та година и сравняване на компанията с основни конкуренти, отговорът на въпроса за оценката на акциите на компанията може да не се хареса на много инвеститори.

Според проучването направено от водещи професори по финанси, средният ръст на приходите на компаниите осъществили IPO през посочения период е в размер на 212% в следващите пет години.

Въз основа на последните приходи на социалната мрежа, преди първичното публично предлагане от 3.71 милиарда долара и залагане на средния ръст на приходите, то компанията се очаква да има приходи от 11.58 милиарда долара след пет години.

При сравняване на оценката цена-продажби и очаквания коефициента да е при ниво мометния такъв на компанията с която тя най-често се сравнява – Google, от 5.51 към едно, то това би означавало пазарна капитализация за компанията от 63.8 милиарда долара.

Тази пазарна оценка е с 30% под пазарната оценка на компанията в момента.

При запазване на броя на акциите на нивото където са в момента, това би означавало цена на акция от едва 23.26 долара. За сравнение цената на акциите на компанията затвориха при ниво от 31.91 в края на петък.

За тези склонни да закупят акции, компанията би следвало да предлага добра възвръщаемост.

При положение, че петгодишната възвращаемост е равна на дългосрочната такава на пазара от средно 11%, то за да са привлекателни акциите на компанията в момента, при перспектива за цена от 23.26 долара след пет години, то цената им трябва да е 13.80 долара, пише изданието Yahoo! Finance.

Тези които предпочитат да се фокусират върху печалбите не получават много по-различен резултат. При залагане на това, че след пет години съотношението цена-печалба на компанията ще е високо колкото това на Google в момента, и при приемане на 11% годишна възвръщаемост, акциите на компанията би следвало да струват 16.66 долара в момента.

Единствената ситуация изгодна за настоящите акционери в компанията и участвалите в първичното публично предлагане са очакванията за по-бързи ръстови в приходите и печалбите на компанията.

Както знаят всички обаче, колкото една компания става по-голяма, толкова й е по-трудно да поддържа ускорения си темп на повишение на финансовите си показатели.

И социалната мрежа е вече прекалено голямо. На практика има само 47 щатски публични компании с по-голяма пазарна капитализация от нея. Така завишените изисквания към нея ще стават все по-трудно достижими.

Всичко по темата IPO-то на Facebook

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

още
# 0
16:05 | 26 May 2012
p/b=2,5 - да платиш 2,5$ за да придобиеш 1$. разумна сделка - да пратиш 0,7$ за да придобиеш 1$. p/b=2,5 - при 38$ цена на 1 акция. p/b=0,7 - то следва че разумната цена ще е 9$ [38$/2,5/0,7]
още
# 1
15:05 | 26 May 2012
p/e=10 x - разумня инвестиция да се възвърне за 10 год. сета p/e=100 x -при цена 38$ на 1 акция при p/e=10 х - то разумня ценя на 1 акция е 3,8$
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg