Компаниите от S&P 500 все още не са "твърде скъпи"

432
Компаниите от S&P 500 все още не са

Индексът Standard & Poor's 500 се повиши вчера до нова рекордна стойност, след като добави 0.8% към стойността си, до ниво от 1 530.23 пункта.

На фона на рекордно високата стойност на индекса обаче, някои анализатори са на мнение, че компаниите от индекса все още могат и да са изгодна сделка, като те са с 45% по-евтини, в сравнение с предишния рекорд през 2000-та година.

Съотношението цена-печалба на 500-те компании, включени в индекса, са се понижили, след като компаниите са отчели 14 поредни тримесечия на ръст от над 10%, което е и най-дългата подобна серия от 1950 година насам.

Широкият индекс е регистрирал повишение от 7.9% от началото на годината, след като печалбите на компаниите през първото тримесечие са отбелязали среден ръст три пъти по-голям от средните очаквания на анализаторите.

През март 2000-та година, когато индексът регистрира максимум, значителното наливане на средства в акции на щатски компании допринесе за достигане на съотношението цена-печалба за компаниите от S&P 500 в размер на значителните 32.8, като при спада до минимума за индекса през октомври 2002 година, то се понижи до 25.7, за да достигне едва 18 към днешна дата.

За периода между март 2000-та година и октомври 2002 година широкият индекс е загубил 49% от стойността.

След като започна да се възстановява обаче, до голяма степен и в резултат на ниските лихви в САЩ, индексът S&P 500 се повиши с 26% през 2003 година.

За сравнение, индексът Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index е с настоящо съотношение цена-печалба от 19.2, а този на развиващите се пазари от 15.2.

Ръстът в печалбите на компаниите от широкия щатски индекс е воден от тези на енергийните компании, чиито печалби са нараснали три пъти от октомври 2002 година насам.

До голяма степен поскъпването на индекса S&P 500 с 25% от минимума през юни миналата година се е предопределило и от ускорения темп на сделките по сливания и поглъщания, възлезли на 1.7 трлн. долара през изминалата година. До момента размерът на тези сделки възлиза на 1.1 трлн. долара, което сочи, че по всяка вероятност ще бъде изпреварен и миналогодишния рекорд.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg