Компенсиране на мениджмънта с опции - вредно за компанията

959
Компенсиране на мениджмънта с опции - вредно за компанията

До скоро се считаше, че ако компаниите дават на изпълнителните си директори опции върху акции като допълнителен бонус, те ще бъдат по-благоразумни в рисковете, които поемат и по-заинтересовани в осигуряването на добра доходност. Според ново изследване обаче това не е така, съобщава Reuters.

Учени от Brigham Young University и Penn State University твърдят, че онези изпълнителни директори, които получават голям процент опции върху акции от компаниите си поемат повече рискове, като в повечето случаи това води до загуба за компаниите, отколкото до печалба.

Защитниците на практиката казват, че по този начин се привличат и задържат талантливи ръководители, заинтересовани от бъдещите промени на цените на акциите, но новите данни оборват това твърдение.

“Опциите върху акции бяха въведени като алтернатива на притежаването на дялове от компанията, но всъщност те не са точно това, защото при тях няма негативи,” казват авторите на проучването,” Това е като раздаваш пари на хората в казината, но да броиш залозите им за валидни само когато печелят.”

Проучени са били 950 произволно избрани компании от индекса Standard & Poor's 500, като са били проследени финансовите им резултати в периода 1993–2000 г., и се взема предвид количеството опции, получени от изпълнителните директори.

От резултатите става ясно, че колкото по-голям процент опции върху акции са били давани на на изпълнителния директор, толкова по-рисковани са били операциите на компаниите, като в повечето случаи това е довело до поевтиняване на цената на акциите.

В 10.1% от компаниите, където опциите са представлявали половината или повече от половината от дохода на гл. изп. директор, са претърпели значителни загуби, а едва при 6.8% е имало поскъпване в книжата.

В същото време, при едва 2.5% от компаниите, където този род компенсация е съставлявала 20% или по-малко от дохода на изп. директор, е имало силен спад в цената на акциите.

В компаниите, които щедро са раздавали опции върху акции, средната доходност е била 26%, спрямо 36.5% при онези, които са били по-скромни в практиката.

Опциите върху акции позволяват на притежателя да закупи ценни книжа на предварително определена цена за даден период от време. Практиката стана много популярна в края на 90-те години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...