Компютъризираните системи за търговия харесват Bank of America

1288
Компютъризираните системи за търговия харесват Bank of America

В нормален ден около 4 млрд. акции сменят собственика си на нюйоркската фондова борса. Една от 10 от тях включва името на една-единствена компания - Bank of America.

Компанията, спасена от щатското правителство преди три години, е с три пъти повече акции от най-близката до нея банкова институция и се търгува при ниска цена, което я прави идеална за компютъризираните системи за търговия, чрез които се осъществява около две трети от щатската търговия.

Този начин на търговия прави акциите на компанията изключително волатилни, така че да поскъпват повече, когато пазарът скача и обратното – да поевтиняват повече при спад на пазара.

Големите изменения в цената обаче не се предопределят от промяна на фундаментални фактори, свързани с бизнеса й, а от компютърни системи и алгоритми, целящи финансови институции да се облагодетелстват от минимална промяна в цената на акциите, пише изданието Business Insider.

Акциите на банката са се повишили или понижили с повече от 1% през 20 търговски сесии от началото на годината, на фона на подобно изменение само три пъти през тази година на широкия индекс компонент Standard & Poor's 500, на който са те.

Така от началото на годината акциите на банката са най-повишаващият се компонент на Dow Jones с повишение от цели 46%. За сравнение индексът, следящ представянето на банковия сектор, се е повишил с едва 15%.

При компютъризираните системи за търговия алгоритми използват малки изменения в цената, които при големи търгувани обеми правят значителни печалби.

И когато тези алгоритми се задействат и купуват или продават акциите на банката, те на практика засилват цената в определена посока. Покупките инициират повече покупки, а продажбите - повече продажби.

И тъй като акциите на банката са компонент на широкия индекс Standard & Poor's 500, те са в състава на много взаимни фондове, а мениджърите на тези фондове не харесват особено волатилността.

Акциите на банката се търгуваха при 15.31 долара, преди да се повишат опасенията за дълбочината на дълговата криза, което от своя страна доведе до поевтиняване до 10 долара през юли.

Тогава акциите на банката станаха любими за компютъризираните системи за търговия и търгуваните обеми изригнаха. През изминалото лято среднодневният обем при банката е бил 147 млн., за да достигне 477 млн. акции вчера.

За да могат компютърните системи да могат да влязат и излязат бързо и с големи обеми, се изисква голям търгуван обем. Банката отговаря на това условия, като разполага с 10.5 млрд. акции в обръщение, на фона на 3.8 млрд. акции за JPMorgan Chase и 2.9 млрд. за Citigroup.

През 2009 и 2010 година в подобна позиция бе Citigroup, чиято ниска цена предопределяше големия интерес на подобни компютърни системи към банката. Тогава тя бе най-търгуваната компания с чести среднодневни обеми от над 500 млн. броя.

През изминалата година банката направи обратен сплит чрез замяната на една нова акция срещу 10 стари. Това повиши цената една акция на банката на 33 долара, а интересът към нея от системитр се понижи значително.

Bank of America тръгна по обратния път, като през декември и ноември продаде 400 млн. акции повече на пазара и набра 3.5 млрд. долара капитал за подсигуряване на финансовата система.

На 5-ти януари акциите на банката поскъпнаха с 8% без съществена причина. На 10-ти януари акциите на банката получиха понижения на инвестиционната им оценка от Barclays и Morgan Stanley. Акциите обаче вместо да поевтинеят добавиха нови 6% към стойността си.

Анализаторите обвиняват автоматизираните системи за търговия частично за тези необосновани повишения.

Именно върху тези системи паднаха и основна част от обвиненията при краха на Dow на 6 май, когато индексът загуби близо 1000 пункта за минути и предизвика паника на пазарите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас