Консолидация при златото, спокоен пазар при петрола

603
Консолидация при златото, спокоен пазар при петрола

Спот цената на златото днес спадна незначително до нива от 909.25/910.50 долара за тройунция. Металът нарасна в петък до рекордните 936.50 долара, след което поскъпването на долара доведе до рязко поевтиняване до дъно от 904.75 долара.

Последният ден от седмицата беше съпроводен от много волатилни движения, а нивата от 940 долара се оказаха сериозна преграда. В момента не се изключва и допълнително ликвидиране на позиции и продължение на спада от петък. Прогнозите пък сочат, че тази седмица търговията в Азия ще бъде слаба, тъй като мнозина дилъри ще празнуват Лунната година. Пазарите в Сингапур ще бъдат затворени в четвъртък и петък заради китайската Нова година.

Това кара някои специалисти да очакват дъно на благородния метал именно в четвъртък, тъй като спекулантите най-вероятно ще използват условията на по-слабо търгувани обеми. Прогнозите са за спад до 880 долара за тройунция. Днес физическият сектор в Сингапур правеше покупки при спадовете, което се дължеше на интерес от бижутери от Индонезия, но като цяло търговията беше вяла.

Цената на петрола остана почти без промяна днес, тъй като опасенията за състоянието на американската икономика надминават влиянието на решението на ОПЕК да остави нивата на производство без промяна. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март беше с 3 цента по-евтин днес на 88.93 долара за барел. В петък контрактът спадна с 2.79 долара и завърши на 88.96 долара за барел след кратко покачване, дошло след решението на ОПЕК за липса на промяна на квотите. Така за първи път тази година американският фючърс затвори на нива под 89 долара.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец март днес е по-скъп с 2 цента, до нива от 89.46 долара за барел след спад от 2.77 долара в петък, до 89.44 долара за барел. В петък, на среща във Виена, ОПЕК остави официалните квоти без промяна на нива от 29.67 милиона барела дневно производство. Картелът дава около 40% от световния петрол. Малко след заседанието на ОПЕК обаче излязоха данни от икономиката на САЩ, които подновиха опасенията за устойчивостта на икономическия растеж в най-големия потребител на енергия в света.

Злато – технически анализ


Първа съпротива са нивата от 912, които засега ограничават растежа след спада от петък. Следва 920, където преминава 50-часовата пълзяща средна, а след нея идват рекордните стойности на 936 долара за тройунция.

Подкрепи са 893 и 883, които са съответно 50 и 62 процента корекции на покачването 850-936. Следва дъното от 22 януари на 850, откъдето тръгна последното рали на златото.

Съпротиви912920936
Подкрепи 893883850


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...