Кризата отвя 39% от имотното богатство на американците

730
Кризата отвя 39% от имотното богатство на американците

Финансовата криза отнесе 18 години на ръст на имотното богатство на американците. Средните цени на имотите в САЩ са се понижили с 38.8% за периода 2007-2010 година според доклад на Федералния резерв.

Средната нетна стойност на недвижимите имоти на домакинствата се е понижила до 77 300 долара през 2010 година, което е най-ниско от 1992 година насам. За сравнение тя е била 126 400 долара през 2007 година.

В същото време средното нетно богатство се е понижило с 14.7% до деветгодишен минимум от 498 000 долара, в сравнение с 584 600 долара през 2007 година.

Почти всяка демографска група е претърпяла загуби, което е напълно възможно да намали перспективите за пенсиониране на домакинствата със среден доход.

„Влиянието на кризата се е изразило в загуба на богатство за всички“, коментират от Фед в доклад, цитиран от Bloomberg.

Икономическата ситуация в САЩ в момента е много трудна за 60-70% от населението на страната, което среща трудности в посрещането на основните си нужди.

Кризата принуди домакинствата да ограничат дългосрочните си покупки, което пък се отрази негативно върху потребителските разходи, съставляващи 70% от щатската икономика.

На срещата си следващата седмица Фед ще обмисля дали икономиката има нужда да прибави още към рекордните си стимули за подпомогане на ръста на заетостта и намаляване на безработицата. Новосъздадените работни места регистрираха най-слабото си повишение през май от близо година насам.

Резервът вече предприе безпрецедентни мерки в усилията си да подпомогне икономиката на страната, която излезе от 18-месечна рецесия през юни 2009 година. Една от тези мерки бе намаляването на основния лихвен процент до нива близки до нула.

Друго действие включваше покупката на държавен дълг в размер на 2.3 трилиона долара.

“Въпреки че понижението на финансовите активи е имало негативен ефект върху благосъстоянието на много домакинства, основното понижение в богатството се предопределя от спада в цените на имотите“, коментират от Фед.

Индексът, следящ представянето на цените на имотите във водещите щатски градове, се е понижил с 23% за трите години до декември 2010-та.

За сравнение за същия период индексът Standard & Poor’s 500 Index е загубил 14% от стойността си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg