Кризата в Европа пълзи от периферията към центъра

1680
Кризата в Европа пълзи от периферията към центъра

Възможно е Германия да загуби рейтинга си ААА. Кризата пълзи от периферията към центъра. Досега страните от центъра, считайки се за стабилни, за всички беди обвиняваха периферните. Кризата пълзи към Германия, Франция, Холандия. Очаква се през септември Конституционният съд на Германия да се произнесе дали е конституционен Европейският стабилизационен механизъм. Тези страни изглеждаха стабилни, защото техните правителства мерки - да прехвърлят огромни средства от работещите хора към банквония сектор. Тоест този трансфер, който в Гърция и Испания става насилствено и със закъснение, в центъра беше направен предварително.

Това каза пред БНР доц. Димитър Стефанов от Стопанския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той анализира и икономическата ситуация в Испания:

Испания е различна от Гърция. Тя е и ще бъде по-тежък случай. Правителството сега отрича, че има нужда от външна помощ. Те имат нужда и нямат алтернатива. Цената на испанския дълг скочи с над 7%, което надмина равнищата на Гърция. Те не могат да вземат ресурси от външните пазари. ЕС няма достатъчно средства, за да подпомогне Испания. МВФ също се дърпа от участие.

Много версии се развиват защо са Европа е в тежко състояние. Проблемът е фундаментален. Болен е интеграционният процес. В него бяха заложени много проблеми. Ето – набързо скалъпване на Еврозоната, влязоха страни, като Гърция, които не са готови. Мисля, че нито САЩ нито Япония имат интерес болният човек – европейската икономика – да става още по-болен. Другият болен е японската икономика. Мисля че светът ще се мобилизира да се измъкне Европа от това състояние.

Предишните няколко десетилетия бяха наречени "Велика умереност" – един период на просперитет. Сега сме в годините на Велика криза. Тя ще продължи дълго и трябва да развием капацитета да я управляваме и да живеем в условия на криза.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Omotayo
# 0
22:12 | 7 December 2012
That's a smart answer to a dfifiuclt question.
Daniela
# 1
22:12 | 7 December 2012
Good point. I hadn't tohuhgt about it quite that way. :)
Mitch
# 2
13:12 | 7 December 2012
A simple and intlelignet point, well made. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg