Кудрин: Нужна е нова формула за решаване на проблемите на глобализацията

695
Кудрин: Нужна е нова формула за решаване на проблемите на глобализацията

Държавите от водещата икономическа група и световните финансови структури трябва спешно да разработят нова формула за отговори срещу изострянето на противоречията в рамките на глобализацията, като заложат на международните и колективните институции. Това заяви днес руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин, предаде ИТАР-ТАСС.

Кудрин направи изявлението по време на дискусия за националните икономически интереси и глобалните институции за управление в рамките на Дванайсетия Петербургски международен икономически форум, посочва агенцията.

"Искам още веднъж да изтъкна тезата, изказана от президента Дмитрий Анатолиевич Медведев, че глобалните институции изостават с реакцията си на днешните предизвикателства", каза Кудрин.

"Естествено нямам предвид институции като НАТО - уточни той. - Според мен тази институция трябва вече да отмине в историята. Но ако някой я подкрепя, това вероятно ще може да създава нови предизвикателства и нови рискове".

Алексей Кудрин призова и за "твърде внимателно отношение към институции като ОПЕК". "Картелите не са онези институции, които биха могли да намаляват рисковете на пазарите, включително засягащи цените на петрола", заяви той.

Руският финансов министър припомни, че преди седмица е разговарял с министъра на търговията на Саудитска Арабия. "Колегите ми смятат, че 30-35 на сто от днешната цена на петрола представляват спекулативна цена", каза Кудрин.

Много е сложно да се открие оптималното съотношение между националните институции и глобалните институции за регулиране, отбеляза руският представител. Днешните предизвикателства са твърде сериозни и с оглед на бедността, която нараства въпреки теориите за конвергенцията, господствали през миналия век.

Растат предизвикателствата, свързани с цените на храните, демографския проблем, влиянието на климата, усложненото управление на икономиката, отбеляза Кудрин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съответно според него са необходими съществени промени в международните финансови институции, посочва Ройтерс.

Във връзка с днешната финансова криза руският вицепремиер спомена, че "има институции, които би трябвало да съдействат за смекчаване на глобалното влияние на такива кризи върху различни групи от страни".

Кудрин призова да бъде подкрепен министърът на търговията на САЩ Карлос Гутиерес, за да бъде намерено решение в рамките на преговорите от цикъла Доха, водени под егидата на Световната търговска организация.

Това означава според руския министър, че "намаляването на селскостопанските субсидии в развитите страни съществено ще повиши конкурентоспособността на развиващите се страни, които нямат възможността да отпускат такива субсидии, и селскостопанските площи ще бъдат разширени, ще нарасне селскостопанското производство". Ключът към решение в рамките на цикъла Доха е в ръцете на Евросъюза и на САЩ, заяви Алексей Кудрин.

Международният валутен фонд (МВФ) е глобална институция, призована да подпомага смекчаването на дисбаланси и кризи, но явно няма възможност да реагира гъвкаво, отбеляза руският финансов министър.

В Югоизточна Азия вече има примери, когато са създавани международни стабилизационни фондове като алтернатива на МВФ, "но това естествено трябва да бъде дискутирано", посочи той, цитиран от БТА.

Кудрин спомена и Световната банка, "чиято роля може да бъде повишена в борбата срещу бедността, включително по въпроса за храните, доколкото тази тема тъкмо сега е свързана с рисковете за увеличаване на бедността", допълва ИТАР-ТАСС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg