Купувай при слухове, продавай на новини

2694
Купувай при слухове, продавай на новини

Купувай при слухове, продавай на новини. Това е една сентенция, която хората на развитите пазари са измислили, най-вероятно още преди да се зароди родната борса.

Посоченото твърдение всъщност е създадено да обясни начина на функциониране на един пазар, който по-скоро клони към "неефективен".

Според икономическите теории на "ефективния" пазар всичко, включително и очакванията, са заложени в цените на ценните книжа и инвеститорите в средносрочен план трудно могат да победят пазара.

Това определено може да се каже, че не важи за родния фондов пазар, който може да се категоризира като неефективен и дори като много неефективен. Последното се предопределя в основната си част от липса на достатъчно по обем информация, която да се анализира от достатъчно на брой пазарни участници.

Обяснението за неефективността му може да се търси дори във факта, че на пазара търсенето, образно казано, значително превишава предлагането. Това до голяма степен се доказва от значителния интерес към всяка нова емисия и презаписването й в пъти.

През последния месец станахме свидетели на аномалии при много позиции, поскъпнали в рамките на няколко седмици с по над 50% без видима причина (например изнесени резултати при компаниите или дадена новина).

Всъщност признаваме си, че не много често сме склонни да търгуваме на догадки, прогнози, зад които няма съществени доказателства или история, за да ги очакваме, или дори стратегията да "следваме големите", защото знаят нещо.

Купуваме си акции и дори на слухове от пазара, че нещо ще се случи и в това, разбира се, няма нищо лошо, което е практика по целия свят.

Добре е обаче инвеститорите да имат предвид, че при слуховете има и известни рискове, които най-широко може да се обобщят, че не се знае от коя ръка са.

С разрастването на пазара до нови измерения, достоверните ще е трудно да стигнат до вас в момент, когато ще можете да се облагодетелствате от тях, или да разчитате, че вече всички останали не са се облагодетелствали от това и не ви "натоварват" с така наречената "вътрешна информация".

Водещи световни специалисти препоръчват на инвеститорите да не зарязват анализите и да се впускат в търговия само с имена, около които се шуми твърде много, защото пазарни анализи сочат, че често най-големите доходности са не покрай "имената на деня", а на други места, където най-малко се шуми.

Макар и всички тези неща все още да не важат с пълна сила за родната БФБ, дали поради размера й, дали поради факта, че все още специалистите са един тесен кръг и на доброволни начала си разпространяват идеите помежду си, добре е всеки да си има едно наум.

Първият пример, потвърждаващ сентенцията "купувай на слухове", продавай на новина, може би е вече факт. Акциите на Мостстрой например "изненадващо" и без видима причина поскъпнаха от 1 500 лв. в началото на октомври до над 2 700 лв. към 16 октомври, или за около половин месец добавиха към стойността си значителните 80%.

На 17 октомври дружеството обяви, че ще извърши сплит в съотношение 1 към 10 и чрез намаление на номинала на 1 лев ще бъдат разпределени по 9 безплатни акции на акционерите.

След изнасянето на новината обаче се сключиха единични сделки на нива от над 3 500 лева, след което пазарът бе задръстен и цената се върна трайно под 3 000 лв. за брой.

Тоест може да се каже, че инвеститорите, които са се включили в края на цикъла на повишението и непосредствено преди изнасянето на новината не са спечелили почти нищо (за тяхно щастие и не са загубили).

Нашият пазар е малък според критериите на големите чуждестранни фондове, които най-вероятно се чудят как да се облагодетелстват от неимоверния скок в цените на акциите, при слаба ликвидност и трудности за инвестирането на една разумна за тях сума, да кажем 100 млн. долара (направо ми е трудно да си представя къде могат да се инвестират толкова много пари).

В същото време все по-ожесточена конкуренция се наблюдава и от родните инвестиционни фондове. Усетели сладостта от силното повишение в цените на акции те направя се роят, като пчели напоследък.

Само за септември общият нетен паричен поток (разликата от новоемитирани дялове/акции и обратно изкупените) на 51 български фонда и дружества от отворен тип е 79 050 126 лв. Най-популярните за миналия месец КИС са с високо рисков профил, показват данните на profit.bg.

Резултатът е налице, родният индекс BG40 е сред най-повишаващите се световни индекси от началото на годината.

При липсата на достатъчна по обем информация, предоставяна от родните компании, както и аналитична такава за конкретни компании и пазара, всъщност сме в такова положение, че почти никой не е точно наясно защо акциите на дадена компания поскъпват, защо поскъпват толкова повече от движението на индексите, какви са причините за това и доколко ще продължи това.

По медиите започва все по-често да се говори за рекордните доходности, постигнати от някои фондове, което кара спестяващите си досега мирно и кротко в някоя банка да наострят уши за това как да изкарат повече пари.

Та, отговорът е: докато парите на пазара продължават да нарастват и темпът им изпреварва този на новите активи, предлагани на относително качествени дружества, общо взето няма страшно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg