Левон Хампарцумян: Банките ни нямат опит, ако пазарен сегмент забави развитието си

646
Левон Хампарцумян: Банките ни нямат опит, ако пазарен сегмент забави развитието си

През последните години българските банки натрупаха опит в двете крайности. Те опознаха както тоталната криза през 90-те г., така и функционирането в среда на силен икономически подем.

Но те нямат опит, в случай че даден пазарен сегмент забави развитието си, посочи Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на УС на UniCreditBulbank, на годишната среща на бизнеса с правителството "Стани голям 2".

Той посочи, че общото състояние на банковата система засега е добро, но при една негативна тенденция, напр. в строителството и пазара с недвижимо имущество, отрицателният ефект ще засегне не само населението и кредитните институции, но и държавното управление, като властите ще са принудени да смекчат кризата и да наложат нови по-железни мерки.

Според Хампарцумян да се говори за нарастване на необслужваните кредити е още рано, защото е необходимо време, за да проличи този факт като повтори, че показателите на банковия сектор са добри и са далеч от тенденцията за нарастване броя на необслужваните кредити.

Кредитните институции в страната работят в силна конкурентна среда, предлагайки нови услуги и навлизане в непознати до скоро сектори. Примерите за това са кредитирането на малки и средни предприятия, както и банкирането на дребно, посочи Хампарцумян.

Според него склонността на банките към рискови инвестиции не е здравословна стратегия, като в случая от значение е по-скоро благоразумието на мениджърите, отколкото наличието или не на регулаторни режими.

В момента има небанкови кредитни институции, а и занапред могат да се появят нови, които да допринесат за задлъжнялостта на населението. В такава среда ще е необходимо наличието на по-ефективно кредитно бюро (база данни за клиентите на банковите и не кредитни институции), посочи още Хампарцумян.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg