Липса на движение при златото и петрола

551
Липса на движение при златото и петрола

Платината достигна през нощта нови рекордни стойности заради продължаващите опасения, свързани с редовността на доставките от ЮАР, който дава около 80% от световната продукция. Междувременно, златото продължи да се котира в близост до историческите върхове.

Жълтият метал нарасна до 923.00/924.50 долара спрямо нива на затваряне в петък в Ню Йорк от 918.00/918.70 долара за тройунция и се намира не много далеч от рекордните стойности на 936.50 долара, достигнати в началото на месеца.

ОПЕК обяви, че е възможна промяна в ценообразуването на петрола от долари към евро в рамките на едно десетилетие. Генералният секретар на картела Бадри обяви пред икономическо списание, че целта на производителите е да се защитят от слабостта на долара. Той обаче допълни, че за такова действие е необходимо време. ОПЕК е под натиск от членовете си, чиито приходи рязко намаляха след 2000 година заради обезценката на щатската валута, която срещу еврото е в размер на 44%.

Бадри уточни, че за да се премахне образуването на цените в долари, трябва да се видят последните признаци на сила на зелените пари, а такова развитие става бавно. Той се аргументира с факта, че са били необходими две световни войни и 50 години преди доларът да стане валута номер едно в света и в момента имаме друга силна валута, еврото, която тепърва изплува на хоризонта.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е върха от днес на 924 долара. Следват рекордните стойности на 936, а след тях нивата от 950 долара.

Подкрепа има на 915, следвана от по-солидна на 896. Силна подкрепа е 883, което е 62% корекция на растежа 850-936 и ниво, което спря спада миналия вторник. 

Съпротиви924936950
Подкрепи 915896883


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg