Лошите кредити заплаха номер едно пред щатската икономика в краткосрочен аспект

486
Лошите кредити заплаха номер едно пред щатската икономика в краткосрочен аспект

Лошите кредити, както и подновените опасения за терористична опасност заплашват най-голямата световна икономика - щатската, сочат публикувани в медиите доклади.

Според изследване направено от Националната Асоциация за Бизнес и Икономика нестабилността на кредитния пазар е сред водещите опасности пред ръста на щатската икономика в краткосрочен аспект.

Тази заплаха е била обявена, като най-голямата такава според 32% от участвалите 258 члена в изследването.

Едва 20% са посочили терористичната заплаха, като най-голяма такава, което е понижение от посечелите я като такава 35% през предходното проучване направено през март.

Нестабилността на ипотечния кредитен пазар е изпреварила, като най-голяма заплаха други подобни, като високите цени на бензина, инфлацията и високите правителствени разходи.

Рекордно високия брой на неизплащаните ипотечни кредити, кара някои от най-песимистичните анализатори да предвиждат дори рецесия на щатската икономика в края на годината.

Проблеми са усетили две от 10-те най-големи финансови компании занимаващи се с отпускането на кредите в САЩ, както и два от хедж-фондовете на Bear Stearns Cos.

В същото време тази нестабилност се прехвърля и на останалите световни пазари, като засяга фондовите им борси.

За последниет пет седмици щатските индекси са се понижили с по около 5, или повече проценти, докато долара се понижи до исторически минимум спрямо еврото, като спад отбеляза и спрямо останалите основни валути.

В същото време се наложи Фед да осигури на паричните пазари свежи ресурси, за да не се задълбочи финансовата криза. Подобни действия бяха предприети и от други централни банки във водещи региони, като Европа и Япония.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...