Лошите новини не идват сами

1375
Лошите новини не идват сами

След привидното успокояване на търговията в първите дни от седмицата, в четвъртък американският фондов пазар загуби капитализация от 600 млрд. долара. Standard & Poor's 500 се срина с 4.5% до 1,140.65, а Dow Jones Industrial Average падна с 3.7 на сто до 10,990.58.

Жътвата от лоши новини бе толкова обилна, че анализаторите може и да се затруднят да определят кой точно пореден тревожен признак за развитието на глобалната икономика прогони инвеститорите от вложенията в акции.

Около 11.6 млрд. книжа смениха собственика си в четвъртък, или с 44% над среднодневното ниво за последните три седмици. Рекордните котировки, достигнати от златото и държавните облигации, не оставят съмнение накъде се пренасочват капиталите в търсене на спокойно убежище.


Разбира се, проблемите на Европа не пропуснаха да напомнят за себе си, като сривът на финансовите книжа на Стария континент повлече след себе си и американските заемодатели.

Шведските финансови регулатори предупредиха, че банките трябва да се подготвят по-добре, за да се справят с евентуално влошаване на дълговата криза. Разнесоха се и слухове, че САЩ ще засили контрола над клоновете на европейските банки, опериращи в страната.

За да добавят сол в раната, Morgan Stanley снижиха прогнозата си за глобалния икономически ръст за годината от 4.2 на 3.9%. Експертите на институцията се позовават със закъснялата и неадекватна реакция на Европа във връзка с дълговата криза, отслабналото доверие на потребителите и евентуалното затягане на фискалната политика.

„САЩ и Европа са опасно близо до рецесия" - се казва в доклада на Morgan Stanley.

Сякаш по поръчка, порой от разочароващи новини за американската икономика затвърди страховете на инвеститорите. Индексът, следящ промишлеността във Филаделфия, се срина до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, подадените молби за помощи за безработни надскочиха прогнозите на анализаторите, а продажбите на жилища падат.

Тези вести моментално дръпнаха надолу котировките на дружествата, които са най-зависими от икономическото представяне на страната, като Morgan Stanley Cyclical Index се сви с 6.8%, а всички 30 позиции, включени в показателя, регистрираха понижение. The Dow Jones Transportation Average, който също се счита за близо свързан с икономиката, загуби 6.1% от стойността си, а компонентата на S&P, следяща строителите на жилища, се срина с 6.7%.

Акциите на най-големия световен производител на строителна и минна техника Caterpillar поевтиняха с 4.9% до $83.33, а най-мащабният глобален товарен въздушен превозвач FedEx падна с 5.9% до $74.46.

PulteGroup Inc., щатският строител на жилища, който е лидер по приходи в бранша, загуби 11 на сто от стойността на книжата си, които затвориха на $4.16.

И докато златото се къпе в славата си на сигурно убежище в несигурни времена, други стоки губят от стойността си, повлияни от опасенията, че отслабналата икономика ще удари търсенето. Водещи в това отношение са петролът, житото и медта, и не случайно дяловете от енергийните дружества и производителите на суровини падат с над 5.6 на сто.

Най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa Inc. загуби 6.1% до $11.51, а петролният гигант Exxon Mobil Corp. се понижи с 4.3% до $70.94.

Едно от най-големите разочарования за деня бе позицията на Hewlett-Packard, по която бе регистриран спад от шест на сто до $29.51. Компютърната икона обяви прогнози за годишните си печалби, които не успяха да отговорят на очакванията на инвеститорите. Дружеството се оплака от вяли корпоративни покупки на принтери, компютри и сървъри. Освен това, Hewlett-Packard потвърдиха намеренията си да отцепят своя PC бизнес и да закупят производителя на софтуер Autonomy Corp. за $10.3 млрд.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg