Макроданните затвърдиха печалбите на Уолстрийт

525
Макроданните затвърдиха печалбите на Уолстрийт

Скокът в износа беше причина повечето от акциите да се повишат по време на вчерашната сесия, компенсирайки притесненията относно ръста в подадените молби за получаване на помощи при безработица.

Пазарът отбеляза умерени печалби, след като Министерството на търговията заяви, че повишаващия се износ е помогнал да се намали търговския дефицит до 32.9 млрд. долара през октомври. Прогнозите на икономистите, които очакваха стойност от - 36.9 млрд. долара не се опровергаха.

Слабият долар повишава търсенето на американски стоки като ги прави по-евтини за презокеанските купувачи. Тази тенденция е помогнала да се повиши износът с 3.5%, което е тенденция за шести пореден месец.

Данните за търговския баланс помогнаха да се смекчат резултатите от пазара на труда. Министерството на труда обяви, че броят на молбите за получаване на помощи при безработица се е повишил повече от очакваните последната седмица до 474 000 след като падат за пета поредна седмица. Размерът им е по-голям от очакванията на анализаторите, но четири седмичната средна е по-малко волатилна, като е паднала до най-ниското си ниво от септември 2008 г.

Акциите отбелязаха печалби след стабилизиране на долара. По време на последните месеци акциите и доларът се движеха в противоположни посоки. Рекордно ниските лихвени проценти в САЩ направиха долара по-малко атрактивен за инвеститорите, които са по-уверени в икономическото възстановяване и търсят по-рискови активи като акции и суровини, които могат да им предложат по-добра възвращаемост, отколкото да държат парите си в кеш. През последните седмици, сигналите за възстановяване в икономиката, бяха причина да се възродят очакванията, че ФЕД може да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното.

Dow Jones се повиши с 66.78, или 0.7% до 10.405.83, връщайки се отново към печелившата поредица за месеца. Широкият бенчмарк S&P 500 се повиши с 6.40 пункта, или 0.6%, до 1.102.35, докато технологичният Nasdaq добави 7.13 пункта, или 0.3%, до 2.190.86 пункта.

Нетното богатство, което представлява стойността на активите като домове, банкови сметки и инвестиции, минус задълженията като ипотечни заеми и кредитни карти - се е увеличило с 5% през последното тримесечие, до 53.4 млрд. долара, обяви ФЕД вчера. Това е второ поредно тримесечие на повишение. Въпреки тези печалби, нетното богатство на американците остава под върха от 64.5 млрд. долара, достигнат преди рецесията да започне. Стъпка по стъпка американците възстановяват някои от своите огромни загуби на благосъстояние от рецесията, благодарение на печалбите в акции и стойността на жилищата.

През периода юли-септември инвестициите в акции са били основната причина за повишаване на богатството, стойността на акциите е скочила с 1.04 млрд. долара или около 17%. Това повишение отразява силното представяне на фондовия пазар. Секторът на недвижимите имоти показва по-малък ръст през третото тримесечие. Притежаваните домове са се увеличили с 2%, или 348 млрд. долара, като анализаторите очакват цените да се повишат отново през зимата.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd. Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg