Макроикономисти: Скоро и САЩ ще застанат на кръстопът

1828
Макроикономисти: Скоро и САЩ ще застанат на кръстопът

След 2009 г. наблюдаваме тенденция за обръщане на посоката в икономиките, но някак си, всички оставиха на заден план как Европа и САЩ реагираха на кризата. Това каза Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, по време на бизнес форума „Бизнесът през 2010 г. - Как да печелим в трудни времена", организиран от сп. „Мениджър" днес в София.

„Глобалните пазари изпращат сигнали, че трупането на дефицити не може да продължи до безкрай", коментира макроикономистът, като добави, че скоро САЩ също могат да застанат на кръстопът.

„Скоро и САЩ ще се сблъскат със същия шок като Европа", допусна Лъчезар Богданов.

Според него икономическото възстановяване в Европа е крехко и зависи изцяло как страните от еврозоната ще се справят с дефицитите, което няма да е никак лесно, защото е свързано с реформи, които могат да доведат до сериозни обществени размирици в някои държави.

Според него в тази ситуация основният риск пред България е да загубим доверието на инвеститорите, подобно на Гърция и други страни от еврозоната, като припомни фактa, че допреди есента на 2008 г. България за момент е нетен спестител, след което започва да харчи резерва.

„Това е много важно, защото годините на висок икономически растеж за страната ни бяха тогава, когато инвеститорите вярваха в България", допълни още той.

Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество, смята, че днес основният въпрос е свързан с това как САЩ ще се справят с проблемите в бюджетната сфера.

„Напоследък все по-често чуваме как различни страни от Европа обявяват плановете си за намаляване на разходите и за реформи", припомни макроикономистът, като добави, че явно страхът от нова Гърция е изиграл своята роля.

На фона на случващото се в Европа, Георги Ангелов обърна погледа към САЩ и тяхната самоувереност, без да е ясно кое е това, което ще ги накара да спрат да трупат още по-големи дългове.

Що се отнася до стабилността на еврото и доверието в единната валута, Лъчезар Богданов предложи на присъстващите в залата да си отговорят на въпроса до колко вярват на Никола Саркози и Ангела Меркел - дали имат сериозна воля за стабилизиране на ситуацията в еврозоната или ще прибегнат до ЕЦБ и печатницата на хартийки.

„Аз вярвам на Меркел и не толкова на Саркози", каза на свой ред Георги Ангелов, като добави, че германците имат горчив опит от хиперинфлация и в случай, че стабилността на еврото се окаже под заплаха, то той не изключи вероятността Германия да напусне валутния съюз. Въпреки подобен негативен сценарий за развитие, макроикономистът вярва, че германците ще направят всичко възможно, за да дисциплинират всички останали.

Колкото до България и пътят ни към еврозоната, Ангелов смята, че най-добрият вариант пред нас е да се стремим към влизане в ERM II, откъдето можем да извлечем само плюсове, но без да губим нищо. В случай, че еврото се срине, то винаги можем да превалутираме резерва на БНБ, посочи още Ангелов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg