Масови протести в целия свят срещу високите цени на петрола

472
Масови протести в целия свят срещу високите цени на петрола

Петролът се търгува почти без промяна, задържайки се над 136 долара за барел, при увеличаващи се тревоги от рекордните цени. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юли загуби 8 цента до 136.66 долара за барел спрямо затварянето в четвъртък на 136.74 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец юли поевтиня с 16 цента до 135.93 долара за барел след затваряне в четвъртък в Лондон на 136.09 долара за барел. Пазарът е силно волатилен и загуби повече от 5 долара в началото на търговията вчера, след което последва рали късно вечерта.

Именно тези резки движения водят до крайно несигурни прогнози и всичко се приема за възможно, като повечето специалисти определят в близък план рейнджа на търговия между 120 и 140 долара. Рекордните цени на петрола доведоха до опасения за световната икономика и породиха масови протести в различни точки на света. Профсъюз на шофьорите на тежкотоварни автомобили в Южна Корея обяви, че ще протестира срещу високите цени от днес, докато опозиционна партия в Малайзия заяви, че ще организира 10 000 души за улични демонстрации днес следобед.

Междувременно полицията в Кашмир задържа в четвъртък 70 индийци протестиращи срещу рекордно високите цени. Тайландски рибари пък призоваха за всеобща световна стачка допълвайки, че сегашните цени им пречат да упражняват занаята си и вредят на търговията. Шофьори в Тайланд също заплашиха, че ще организират стачка. Рибари в Европа дадоха началото на тези протести, когато бяха подкрепени от шофьори на камиони, които блокираха пътищата.

Финансовите министри от Г-8 ще дискутират по време на започващата днес среща в Токио проблема и ще търсят начини за ограничаване влиянието върху икономиката, идващо от високите цени на петрола. На 22 юни Саудитска Арабия организа среща на високо равнище между най-големите държави производители и потребители на петрол на която също ще се обсъдят рекордните цени.

Златото днес нараства, след като се появиха спекуланти на борсите използващи възможността, че метала достигна вчера най-ниски нива за последните шест седмици заради силата на долара. Златото нарасна до 871.00/872.00 долара след затваряне вчера в Ню Йорк от 867.55/869.55 долара за тройунция, когато достигна дъно от 856.80 долара, което е най-ниско ниво след 2 май.

Злато – технически анализ

Златото в момента е под сериозен натиск. Подкрепа е дъното от вчера на 857. Следва важна подкрепа при най-ниската стойност за годината на 845 долара за тройунция, където се намират и дъното от 2 май и пробитите върхове от 7 и 8 ноември. Следа 820 долара, където в края на миналата година имаше гап.

Съпротива остава ключовото ниво на 890. Необподим е пробив на това ниво, за да намалее низходящия натиск. По-нагоре бариери са 916, 938 и 960, които са съответно 38, 50 и 62 процента корекции на спада 1030-845.

Съпротиви 890 916 938
Подкрепи 857 845 820

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg