МЕА: Очаква се цената на петрола да се запази на високи нива в средносрочен аспект

411
МЕА: Очаква се цената на петрола да се запази на високи нива  в средносрочен аспект

Проблемите, свързани с недостига на квалифицирани кадри в петролната индустрия, както и слабите инвестиции в сектора, се очаква да доведат до по-нататъшно забавяне на ръста на производството на петрол, на фона на очакванията за изпреварващо повишение на търсенето му, стана ясно по време на проведена пресконференция в Лондон на петролната индустрия.

Тези фактори могат да доведат до по-нататъшно повишение в цената в средносрочен аспект и повишаване на ценната суровина над психологическото ниво от 100 долара за барел, както и трайното задържане на петрола над посоченото ниво, коментират още специалисти.

Според изпълнителния директор на Международната Енергийна Агенция, въпреки високите цени на петрола, разликата между предлагането и търсенето на суровината ще продължи да се понижава от 2009 година нататък.

Откриването и разработването на нови находища няма да успее да компенсира намаляването на настоящите запаси на петрола, коментира още той.

От МЕА завишиха прогнозите си за необходимите инвестиции в петролния сектор до 5 трлн. долара до 2030 година, за да бъде успешно посрещнато очакваното повишено потребление. Това е скок с 16%, на фона на направените през изминалата година прогнози за нужни 4.3 трлн. долара.

Към момента около 70% от действащите петролни находища са на възраст над 30 години. В същото време повишение от 1.7% годишно в потреблението на петрол е еквивалентно на повишение на дневното производство на петрол с 11 млн. барела до 2010 година.

Липсата на квалифицирани кадри в сектора също се оказва сериозен проблем пред индустрията, като в същото време значително се повишават разходите за заплати на петролните компании.

Заплатите в сектора скачат средно с 8% годишно, като най-добрите специалисти получават дори повишение от 25% на година.

Междувременно, по време на азиатската търговия цената на петрола регистрира понижение, като фючърсите на суровия петрол с доставка през декември загубиха 68 цента от стойността си, до ниво от 89.70 долара за барел.

Вчера по време на щатската сесия ценната суровина загуби значителните 3.15 долара от стойността си, приключвайки при ниво от 90.38 долара за барел. Спадът до голяма степен се предопредели от "прибиране на печалби" от инвеститорите след силното поскъпване на суровината през последните седмици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg