МЕА: Цената на петрола ще се задържи над 100 долара до 2009 г.

739
МЕА: Цената на петрола ще се задържи над 100 долара до 2009 г.

Цената на петрола се очаква да се запази на нива над 100 долара за барел поне до 2009 година, прогнозират от Международната енергийна агенция (МЕА). Очаквания се базират на прогнозите, че ръстът на потреблението на суровината ще продължи да изпреварва този на предлагането му.

Световната търговия с петрол все още оперира при изключително ниски резерви за увеличаване на предлагането, като липса на подобно желание и възможности ясно изразяват и страните от ОПЕК, които добиват около 40% от потребявания среднодневно петрол в света.

На фона на забавянето на ръста на водещите световни икономики, този на развиващите се такива се очаква да остане относително стабилен. Страни като Китай и Индия ще продължат да са в основата на растящото потребление на "черното злато" през тази и следващата година, според анализатори.

Цената на суровия петрол е поскъпнала близо шест пъти от 2002 година насам, като достигна нива от 130 долара, както и нов исторически рекорд при 135.09 долара за барел, коментираха още от МЕА.

До голяма степен в основата на значителното поскъпване на петрола стояха и спекулативни фактори, както и значителните покупки от страна на институционални инвеститори.

В случай, че петролът трайно се задържи на нива от около 120-125 долара за барел е доста възможно да станем свидетели на по-нататъшно поскъпване и на бензина на световните пазари, както и на нови рекордни стойности от около 4.2 долара за галон.

Доста е вероятно МЕА да намали прогнозите си за очакваното потребление на петрол и петролни продукти в САЩ за тази година с около 10 000 барела на ден, поради високите цени на суровината.

По-ниското потреблението в САЩ (най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти) на този етап се компенсира от силното търсене в развиващите се страни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg