Мерките на ФЕД успокояват пазарите от което се възползваха златото и петрола

475
Мерките на ФЕД успокояват пазарите от което се възползваха златото и петрола

Златото нарасна днес, заедно с другите суровини, благодарение на предложената от ФЕД помощ за изпадналия в затруднение застраховател AIG, който даде надежди за по-щастлив изход от последствията на кредитната криза. Металът се възползва от ситуацията, тъй като по-стабилни финансови пазари ще възобновят интереса към силно поевтинелите суровини.

Спот цената нарасна с 2.70 долара или това са 0.40% до 780.25 долара за тройунция спрямо нивата на затваряне вчера в Ню Йорк, когато беше налице спад от 3 долара. От изявление на ФЕД стана ясно, че ще увеличи помощта си от 85 милиарда долара за AIG като в замяна ще получи 80% от собствеността й. Златото търпи силно волатилна търговия през последните седмици, тъй като и настроенията на инвеститорите се сменят относно това дали е сигурен актив или част от рисковите суровини.

В момента несигурността на финансовите пазари може да принуди инвеститорите допълнително да намалят рисковите си позиции, което означава спад за суровините, докато в същото време златото може да печели от статута си на сигурен актив. Това означава, че предстоящата търговия най-вероятно ще остане волатилна и с резки движения в двете посоки.

Петролът нарасна с повече от 3 долара днес след двата дни на спад. Помощта на ФЕД за AIG, прекъсванията на доставките в САЩ след преминаването на урагана Айк през Мексиканския залив и атаките на бунтовници срещу петролните съоръжения в Нигерия са факторите, които дават подкрепа на петрола. Фючърсите в момента са почти без промяна спрямо началото на годината, но са с 35% по-евтини спрямо рекордните стойности от над 147 долара за барел достигнати в средата на юли.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец октомври спечели 3.15 долара до 94.30 долара за барел след спад предния ден до 90.51 долара за барел, което е седем месечно дъно. Английските контракти на сорта Брент за новия фронт месец Ноември нараснаха с 3.54 долара до 92.76 долара за барел.

Петрол – технически анализ

Подкрепи са 93.70 и 92.60, които са съответно 23 и 50 процента корекции на покачването 90.50-94.65. Следва седем месечното дъно на 90.50. Съпротива е достигнатото 94.65, а след нея интрадневен връх от предните дни на 97.95. По-нагоре бариера са психологическите нива от 100 долара за барел.

Съпротиви 94.65 97.95 100.00
Подкрепи 93.70 92.60 90.50

Отдел “Анализи валутни пазари”,
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg