Merrill Lynch: Щатската икономика няма да се размине с рецесията

686
Merrill Lynch: Щатската икономика няма да се размине с рецесията

Анализатори от щатската инвестиционни банка Merrill Lynch заявиха, че щатската икономика най-вероятно ще се приземи "трудно", като е подминала точката при която е можела да избегне това.

Федералният резерв трябва според тях да намали нивото на лихвите с повече от 75 базисни пункта, но дори и да стори това е вече трудно да се избегнат лошите последици и да се премине към "меко приземяване" на икономиката.

И докато другите анализатори са значително по-меки в позициите си относно бъдещето на най-голямата световна икономика и изчисляват шансовете за рецесия през следващата година в проценти, най-често в диапазона 30-40-50%, то от щатската инвестиционна банка са значително по-твърди в позицията си.

В основата на подобни твърдения стои кризата на пазара на недвижимите имоти в САЩ, предизвикана от тази на ипотечните пазари, допринесли за значителните загуби регистрирани от финансовите компании, както и за силното забавяне на ръста на щатската икономика.

В момента сме свидетели на най-лошата криза на пазара на недвижимите имоти от 16 години насам, съпътствана с непрекъснато понижение в цените и продажбите на недвижими имоти, през последните месеци.

Сега почти цялото внимание в щатските финансови медии е насочено към политиката на Фед относно лихвите, като се дискутират въпроси от рода на: не закъсня ли понижението на краткосрочните лихви, както и дали предишния председател на резерва - Грийнспан не ги е повишил с повече от необходимото.

Според анализаторите на Merrill, щатската икономика има нужда от понижение на нивата на краткосрочните лихви от над 75 пункта, за да се върне обратно в нормалните си граници на функциониране.

Подобно понижение обаче, най-вероятно ще бъде предприето за по-дълъг от желанията срок, което неизбежно ще доведе до рецесия на най-голямата световна икономика, която, според специалистите от една от най-престижните финансови институции, вече "чука на вратата".


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg