Международният интерес към руските банки се очаква да се запази и през тази година

407
Международният интерес към руските банки се очаква да се запази и през тази година

Много руски банки смениха собствеността си през изминалата 2006 година, като купувачите бяха склонни да плащат три, четири, а понякога и дори пет пъти повече от активите на техните цели.

Според експертите, засиленият международен интерес от страна на чуждестранните финансови институции към руските банки ще продължи и през настоящата година.

Подобни действия за разширяване на дейността си на бързоразвиващия се руски пазар обмислят, както от излезли вече на пазара международни банки, така и от такива, които все още не са стартирали дейността си там.

Според специалисти, цели на сделки по поглъщания могат да са банки с развит бизнес по отпускане на ипотечни кредити в страната, както макар странно на пръв поглед, по-малки регионални банки с развит бизнес в районите си.

За първата група от банки, с прогнозиран засилен интерес, причината е в очакваното по-нататъшно силно развитие на ипотечното банкиране в страната, на фона на стабилния икономически ръст и доходите на населението.

По прогнози на специалисти, ръстът на потребителските кредите в страната през тази година се очаква да е едва 13-15%, докато това на ипотечните кредите - в размер на 50-70% на годишна база. Пазарни наблюдатели коментират, че нито една световна икономика не може да очаква подобен ръст в пазара на ипотечни кредити, дори и бързоразвиващи се страни като Индия и Китай, където също се наблюдава значителен ръст на пазара на ипотечните кредити.

За чуждестранните финансови институции е много по-лесно да закупят руска банка с някакви позиции на пазара, име и база от клиенти, вместо да инвестират в изграждането на такива. Това би било добра база както за отпускане на нови ипотечни кредити, така и за рефинансиране на такива.

Интересът към регионални банки с добри позиции се очаква да се предопредели от няколко фактора. От една страна банковият пазар в големи градове като Москва и Санкт Петербург е вече наситен и се очаква да расте с по-слаби темпове, а от друга страна регионалните банки се предлагат на по-ниска цена, поради риска който носят за инвеститорите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg