Милиардерите: Доларът ще остане основна световна валута

818
Милиардерите: Доларът ще остане основна световна валута

Проучване на Forbes показа, че повечето милиардери от списъка на изданието очакват доларът да се запази като една от основните световни валути, въпреки че му предстоят още не едно и две сътресения.

"В близко бъдеще доларът ще демонстрира умерен ръст във връзка със забавянето на динамиката на икономиката в Европа и света, най-вече във Великобритания, сблъскваща се със забавяне на ръста и спад на цените на недвижимите имоти", коментира Алън Сатанфорд (Stanford Financial Group).По-отдалечените перспективи за долара обаче не звучат толкова благоприятно. "Предполагам, че финансовият пазар на САЩ ще се сблъска с още една криза в следващата една година, която отново ще насочи движението му надолу", каза още Станфорд.

Един от лидерите във фармацевтиката Ар Джей Кирк смята, че икономиката на САЩ има повече перспективи в сравнение с тази на Европа, което ще се отрази на курса на долара. "В близко бъдеще доларът явно ще поскъпва спрямо валутите на другите развити икономики, но ще изостава по отношение на валутите на бързо развиващите се икономики с непретоварена разходна част по бюджета", заяви той.

Бизнес елитът като цяло демонстрира недоволство от курса на администрацията на президента Буш, обвинявайки я за икономическата криза и политиката на разходи. "В скоро време доларът ще се укрепи, а в по-отдалечена перспектива ще спадне", смята бившият губернатор на Ню Йорк Том Голисано. Причината за това той вижда в извънредното нарастване на външния дълг на САЩ, който достигна критичното ниво от 10 трлн. долара.

Политиката на Буш по отношение на външния дълг е основна причина за отслабването на долара, смята и Роб Магуайър от сектора на недвижимите имоти.

"Доларът има великолепно бъдеще, ако президентът и Конгресът се върнат към политиката на балансиран бюджет вместо постоянни извънредни разходи. Ако не- чака ни катастрофа", коментира и Джон Пол де Джориа, пожънал успехи на пазара на козметика. Според него трябва да се възстанови държавната гаранция на обезпечаване на долара със златните резерви на САЩ, която беше отменена от президента Никсън през 1971 г. във връзка с ръста на дефицита и инфлацията.

През 1995 г. в обръщение са били 380 млрд. долара, две трети от които в чужбина. През 2005 г. тяхното количество е вече 760 млрд., като две трети продължават да се използват в чужбина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...