Миньорството и сделките с метали се очакват да скочат

857
Миньорството и сделките с метали се очакват да скочат

Стойността и обемът на сделките в световния мащаб в добивната и металообработваща индустрии се очакват да скочат, благодарение конкуренцията за осигуряване на суровини.

Майк Елиът, ръководител на глобалния добивен и металообработващ център на „Ърнст и Янг", казва че обемът на сключените сделки в първата част на 2010 е с 20% (544 общо) повече от същия период на предишната година, докато стойността на сделките е с 46% повече (40.6 милиарда долара). „Активността на транзакциите се е повишила в края на 2009 и продължава да набира скорост", добавя Елиът.

"Темпото на сключване на сделки ще продължи да нараства като стойността на предстоящите към 30 юни сделки е 4 пъти по-висока от сключените договори през първата половина на годината. Това е доказателство, че секторът не показва признаци на забавяне."

Елиът добавя, че сигурността на ресурсите е ключов елемент за сделките, като най-големите купувачи за момента са Китай, Япония, Индия, Сингапур и Южна Кореа.

„ Ние очакваме световните диверсифицирани инвестиции в минната промишленост да покажат стремеж за нови придобивания. Вероятно ще сме свидетели на значително обединяване на северно-американския пазар, който през първата половина на 2010 доминира при големите сделки и ще продължи и през следващите 6-12 месеца."

„Консолидацията в Северна Америка се дължи на икономическата среда, която предоставя на дружествата с достъп до капитали възможности за закупувания и придобивания с цел постигане на синергичен ефект."

Докато Австралия беше водеща инвестиционна дестинация през 2009, Канада е първенец за първата половина на тази година, Латинска Америка също демонстрира чувствителен ръст на дейността.

„При все това, през следващите 6 до 12 месеца, очакваме да видим трайна диверсификация на сделките по географски признак, с много по-голяма активност в Африка и централна Азия", добавя Елиът.

„Сигурността на ресурсите продължава да бъдат движеща сила зад ръста на сключените сделки в металодобивната индустрия. Други фактори, които допринасят за процеса, са подобрените парични потоци и наличие на капитали за сключване на сделки, текуща рационализация на индустрията и желание за вертикална интеграция."

Набиране на средства и финансиране

Акциите остават предпочитан източник на капитал в сектора. Докато големите диверсифицирни предприятия в минната промишленост предимно предприеха през миналата година увеличаване на капиталите, през тази година средно-големите компании са по-активни в набирането на средства от пазара.

„Още известно време ние ще продължим да виждаме предпочитание към самостоятелно набиране на капитал, поради липсата на възможностти за банкови кредити, особено за средно-големите компании," коментира Елиът.

Първичните публични предлагания (IPOs) започват внимателно да се завръщат и резултатът е, че 53 ППП-та през първата половина на 2010 година успяха да наберат 6.1 милиарда долара, което е значителен скок спрямо нивата от 19 ППП-та и 1.8 милиарда долара съответно за същия период миналата година.

Докато фондовите в Австралия и Торонто доминират по обем на сделките, борсата в Хонг Конг продължава да е предпочитана за сектора, като точно на нея сте осъществи най-голямото първично публично предлагане (UC Rusal за 2.2 милиарда долара).

Търговията с облигации остава с високи обеми, но приходите са намалели с повече от 30% през първата половина на 2010 г. в сравнение с първото полугодие на 2009 г., поради по-малкото на брой емисии, издадени от големи минни компании. Китай доминира обема при облигациите, а това са 34% от общо 26.4 милиарда долара.

Дълговете към банките продължават да спадат, като за първата половина на годината има по-малко отпуснати кредити, спрямо същия период на миналата година. Близо 2/3 от средствата са насочени към преструктуриране или разширяване на съществуващите линии за финансиране.

„В световен мащаб, не е имало възстановяване на банковото кредитиране в сектора, но кредитирането, предоставено на BHP Billiton за тяхното придобиване, може да е сигнал за дългоочакваната промяна," каза Елиът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg