Мислете като милионерите, за да станете един от тях

6658
Мислете като милионерите, за да станете един от тях

Шест от десет милионера смятат че „поемането на риск“ е ключов фактор за тяхното благосъстояние, твърди консултантската компания Spectrem.

Една високо-рискова инвестиция с потенциална голяма възвращаемост би била инвестицията на граничен развиващ се пазар като Виетнам, Шри Ланка и Казахстан, според специалиста Крис Корадо.

А ние спокойно можем да допълним, а защо не и на българския фондов пазар, влизащ в тази група, достъпен и познат за родните инвеститори.

„Тези пазари имат оценка и потенциал за ръст, които големите развиващи се пазари имаха“, коментира още Корадо.

Най-лесният достъп до тези пазари, които иначе са доста трудни за достигане, са индексни фондове, базирани върху тяхното представяне, като например Guggenheim Frontier Markets (FRN), който има значителна експозиция към пазарите в Чили, Египет и Колумбия, както и по-малка към Ливан и Казахстан.

Друга отличителна черта на милионерите е тяхната спестовност. Те често се възползват от оферти за намаления или точки от кредитни карти. В магазините повечето от тях пазаруват по списък, като така пестят време и средства.

„Колкото повече време прекарвате в магазина, толкова е по-вероятно да харчите за неща, които не е сигурно, че ви трябват“, коментира Томас Стенли, съавтор на книгата „Съседът ви милионер“.

На практика 72% от хората с благосъстояние между 5 и 25 милиона долара сочат спестовността си като една от петте причини за достигане на своето благосъстояние.

Следването на съвета на Бъфет „Страхувай се, когато другите са алчни и бъди алчен, когато другите ги е страх“, е друга присъща на милионерите черти.

Приведено в условията на родната действителност спазването на този съвет най-вероятно щеше да доведе до запазване на голяма част от спечеленото богатство по време на невероятния бум на родната ни борса.

Той обаче крие нещо много по-ценно – а именно подтик към инвеститорите да купуват в моменти на тотална апатия и страх от борсата, което доведи нивата на индексите и акциите до невиждани от много години насам стойности.

Все пак не бива да се забравя, че пазарът е цикличен и нищо не може да върви само в една посока – нагоре или съответно надолу, както е в момента.

Милионерите имат склонност да живеят в техните домове много дълго време. Около половината щатски милионери живеят в своите домове повече от двадесет години.

Те също така държат своите акции дълго време, дори остават дълго време женени (едва 4% от тях са разведени или разделени със своите половинки).

Така те не губят от своето богатство по разходи за преместване, адвокати, такси за брокери и т.н.

Три пъти повече милионери живеят в домове за под 300 000 долара, отколкото тези, живеещи в къщи за по над 1 милион долара.

В исторически план представянето на акциите е носело по-голям доход от това на недвижимите имоти, тенденция напълно взета под внимание от милионерите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg