Могат ли милиардерите да платят спасението на своите страни?

1754
Могат ли милиардерите да платят спасението на своите страни?

На страните по целия свят не им стигат пари. Испания търси помощ за рекапитализация на своите банки, в САЩ в следващите пет години може да претърпи срив най-голямата програма за медицинско застраховане на населението в света, в Русия зее огромна дупка в бюджета на пенсионния фонд, Гърция издъхва под бремето на дълга, пише Финмаркет.

Навсякъде расте социалното неравенство, но най-богатите хора в света, независимо от кризата, увеличават своето благосъстояние.

В световната класация на най-богатите хора на света на Forbes влизат 1 226 милиардери от различни страни. Ако тяхното благосъстояние можеше да се обърне в полза на обществото, това би направило 4.6 трлн. долара и много страни биха могли да решат проблемите си.

За щастие на никой не му минава наум такова решение, но увеличението на данъците за богатите се обсъжда повсеместно, а самите милиардери, начело с Уорън Бъфет, заявяват, че са готови да плащат повече.

Испания търси от ЕС 100 млрд. евро. Ако гражданите й имаха повече патриотизъм, този проблеми можеше да бъде решен с един подпис. Именно испанският милиардер Амансио Ортега, основател на най-голямата в света компания за търговия на дребно с дрехи Inditex, е най-богатият човек в Европа. По данни на Bloomberg Billionaires Index той притежава 39.5 млрд. долара и заема четвърто място сред милиардерите по света.

Испанските милиардери не са много и техните пари биха стигнали на страдащата от неефективност и ценови балон страна само за кратко. В последната класация на Forbes влязоха едва 16 испанци, а общото им състояние се оценява на 72 млрд. долара.

Най-много са американските милиардери. В рейтинга на Forbes те са 420. Състоянието на втория най-богат човек на планетата Бил Гейтс (59.7 млрд. долара) и третия- Уорън Бъфет (45 млрд. долара) явно няма да стигне за решаване на текущите проблеми на Америка.

Но виж- първите 20 най-пълни портфейли на САЩ са достатъчни за една година издръжка на изключително скъпата програма за медицински застраховки на населението- Medicare, чийто крах е прогнозирано да настъпи през 2016 г.

Гърция, станала символ на недостига на пари, е богата като никога на дългове (над 315 млрд. евро). Прослойката на милиардерите е тънка: трима граждани на страната притежават по 2 млрд. долара всеки. И при желание да станат национални герои, те могат да купят 3% от гръцкия дълг. Или в най-лошия случай да отложат августовския фалит.

Във Великобритания има около 40 милиардери с общо състояние около 100 млрд. долара. Те биха могли да помогнат на страната да реализира програмата за съкращение на разходите, която първоначално се оценяваше на 900 млн. паунда, но се оказа много по-скъпа: 1.5 млрд. паунда.

Могат да окажат и по-мащабна помощ- Великобритания публикува пакет от мерки, оценявани на 100 млрд. паунда, предназначени за защита на нейната финансова система при изостряне на дълговата криза в еврозона.

В Русия има едва 100 милиардери. Тяхното състояние от 446.3 млрд, долара (1.45 трлн. рубли) обаче би стигнало за покриване на дефицита в пенсионната система от 1.2 трлн. рубли.

Разбира се – независимо от това в състояние ли са парите на милиардерите да спасят страната, никоя държава не би поискала нещо подобно от тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg