Могат ли милиардерите да спасят света?

4193
Могат ли милиардерите да спасят света?

Наскоро Бил Гейтс и Уорън Бъфет (съответно най-богатият и третият най-богат човек в света) призоваха милиардерите да дарят половината от състоянията си, независимо дали приживе или посмъртно.

Според списание Forbes състоянията на 400-те най-богати американци възлизат на 1.2 трилиона долара. Това означава, че ако те приемат апела на Гейтс и Бъфет, ще се събере сума от 600 млрд. долара.

Изданието Investopedia изчисли какво може да се направи с тази сума за света и благото на човечеството:


Разливът на BP

Анализатори изчисляват, че разливът ще струва между 17 и 60 млрд. долара, което лесно може да се покрие от дарението на милиардерите. Най-високата възможна цена, цитирана за разлива е 75 млрд. долара. От тези пари 20 млрд. долара ще отидат за изплащане на компенсации, а с останалите 55 млрд. ще се чистят засегнатите райони. Цялата тази сума е само 12.5% от половината от богатството на милиардите.

Националният дълг на САЩ

Националният дълг на САЩ в момента е 13 трилиона долара. С 600 млрд. те няма да могат да платят целия дълг, но все пак ще покрият дела на 14 милиона американски семейства и ще откупят на икономиката около 5 месеца без увеличаване на дълга. Последното е от голямо значение като се има предвид, че дългът на САЩ расте с 4.1 млрд долара на ден!

Спасяването на банките

Спомняте ли си тези толкова непопулярни мерки по спасяване на банките от септември 2008, наречени програма TARP? Тази програма струва около 700 млрд. долара на данъкоплатците.

Вместо да се плаща от данъкоплатците, тази сума би могла да се покрие почти изцяло от евентуалното дарение на милиардерите.

Икономически стимули

А какво ще кажете за стимулите за икономиката от 2009? Цялата програма бе за сумата от 787 млрд. долара.

Бедността

Могат ли тези 600 млрд. долара да елиминират глада в света завинаги?

Завинаги - не, но биха могли да решат проблема до 2030 г. Според ООН са необходими 30 млрд. долара, за да се елиминира проблема с глада по света на година. Тези пари могат да нахранят 862 милиона бедни. Това означава, че дарението на милиардерите ще реши проблема за 20 години напред.

Извод

Както виждате, дарението, за което Бъфет и Гейтс призовават би се отразило доста добре на света. Естествено, това ще намали статута на някои хора, като ги превърне от милиардери в някакви си мултимилионери. Сега на Бъфет и Гейтс им остава само да успеят да убедят колегите си да се съгласят на тази жертва.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eel
# 0
06:01 | 22 January 2012
Extremely helpful atircle, please write more.
Jack Bauer
# 1
16:09 | 24 September 2010
По интересно е за мен кога ще се спука "балона" наречен вътрешна задлъжнялост на САЩ която както тук пише е над 13 трилиона $. И какво би станало след това не само с американската ами и със световната икономика ?!?!?!
m28
# 2
16:07 | 21 July 2010
На фона на всичко което сте написали 600млрд. долара биха потънали като камък в море. Да, ще направи едно "пълцук" и толкова. Морето ще си го поеме в себе си и нещата ще са си все същите. Не парите, а промяна в мисленето променя хората.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg