Moody's: България става по-уязвима на външни сътресения

666
Moody's: България става по-уязвима на външни сътресения

Дефицитът по текущата сметка и високият ръст на кредитите през последната година правят България “по-уязвима на външни удари и по-податлива на дестабилизация”, се посочва в доклад на Moody's Investors Service.

През февруари 2008 г. уязвимостта на България нараства от “ниска” на “средна”, тъй като дефицитът по текущата сметка се очаква да надхвърли 20% от БВП, което е една от най-големите стойности в света. В същото време ръстът на кредитите в страната е 60% за последната година, коментира Blomberg.

Докладът на Moody's Investors Service е изнесен само пет дни, след като Fitch Ratings намали рейтинга на валутите на България, Естония, Латвия и Румъния. Засега от Moody's не са намалили рейтинга на България от февруари 2007 г., когато й присъдиха оценка Baa3 – една от най-ниските, поставяща ни наравно с Армения и Хърватия.

През последната една година България успя да се справи с дисбаланса, благодарение на големите си валутни резерви, които се изчисляват на 16.5 млрд. долара, бюджетния излишък от 3.9% от БВП и чуждестранните инвестиции в размер на 17.9% от БВП. Фискалната политика на страната се поддържа строга и благодарение на ниското съотношение на държавен дълг спрямо БВП - 19% .

Според доклада глобалната криза, която започна през юли 2007 г. може да има индиректен ефект над България. Международните банки, които имат дъщерни представителства в страната може да намалят кредитирането поради опасения за ликвидността или за да намалят риска. Moody's определя българските банки (80% от които са притежавани от чужденци) като “стабилни”.

Докладът обаче предупреждава, че икономическият ръст на страната може да се забави. Припомняме, прогнозата за икономически растеж за 2007 г. бе 6%, но обемът на чуждите инвестиции на Балканите може да пострада вследствие на усложнената обстановка в глобален мащаб. През третото тримесечие на 2007 г. икономиката на България забави ръста си до 4.5%, след като бе отбелязала 6.6% през предишните три месеца.

През изминалата година България е втора по ниво на инфлацията в ЕС с 12.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...